098457.jpg

U manastiru Gračanica danas će biti služen parastos povodom obilježavanja 17 godina od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji gdje je 17. i 18. marta ubijeno 19 ljudi, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.

Obilježavanje 17 godina od pogroma organizuju Eparhija raško-prizrenska, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika i Dom kulture Gračanica, uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, u 11.30 časova biće položene bijele ruže ispred umjetničke instalacije "Mising" ispred Doma kulture, u 11.45 časova biće otvorena izložba radova sa Likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2020", a u 12.00 časova biće održana Akademija posvećena pogromu, najavljeno je iz Doma kulture Gračanica.

Dom kulture Gračanica svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih cjelina i nematerijalne baštine.

Ova ustanova već šestu godinu zaredom organizuje Likovnu koloniju "Jesen u Prizrenu" posvećenu obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa.

I ove godine, najavljeno je iz Doma kulture Gračanica, istaknuti slikari su stvarali i ostavili vrijedna umjetnička djela inspirisana Gračanicom, Prizrenom, Svetim arhangelima, te nasljeđem i ličnostima koje su obilježile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

Na akademiji će govoriti iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predjsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, predsjednik Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović, narodni poslanik Ivana Popović, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i vokalni solista Ansambla "Venac" Tamara Kapetanović.

U skladu sa preporukama za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 program obilježavanja i otvaranje izložbe obaviće se sa ograničenim brojem publike, a cijeli program moći će da se prati uživo preko "Fejsbuk" stranice Doma kulture Gračanica, a kasnije i preko "Jutjub" kanala ove ustanove.

U nasilju nad Srbima i srpskom kulturnom i vjerskom baštinom, koje je organizovalo rukovodstvo terorističke OVK uz znanje međunarodnih subjekata iz sastava Kfora i Unmika, među 19 ubijenih Srba, osmoro je zvjerski ubijeno, a devastirano je i spaljeno 19 srpskih svetinja građenih u 14, 15. i 16. vijeku.

U pogromu je povrijeđeno oko 900 Srba.

Organizovani napadi Albanaca počeli su 17. marta 2004. godine, odmah pošto je Unmik policija u selu Čabra uz put Kosovska Mitrovica - Zubin Potok u rijeci Ibar pronašla tijela dvojice albanskih dječaka, za čije ubistvo su mediji na albanskom jeziku, posebno "Radio-televizija Kosova", odmah optužili Srbe i pozivali Albance na osvetu.