Diana Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Park u austrijskoj prijestonici Beču, smješten u devetom kvartu, dobio je 13. oktobra 2014. godine naziv po Diani Budisavljević, koja je iz hrvatskih ustaških logora spasila više od 12.000 mahom srpskih mališana.

Diana Budisavljević /1891-1978/, djevojačko prezime Obekser, humanitarka austrijskog porijekla, udata za Srbina Julija Budisavljevića, spasavala je djecu iz koncentracionog logora Jasenovac i iz drugih logora u kojima su vladali nehumani uslovi.

Djeca koju je spasila, ili pokušala da spase, bila su, uglavnom, srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i sela u BiH.

Ova akcija bila je jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu.

U hrvatskim ustaškim logorima za djecu, jedinim te vrste u Drugom svjetskom ratu, umrlo je ili ubijeno više hiljada mališana, a gotovo sva djeca bila su iscrpljena torturom, glađu i bolešću.

Diana je bila udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

On je bio jedan od malobrojnih zagrebačkih Srba pošteđenih ubijanja, protjerivanja ili pljačke imovine za vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Da bi sačuvala podatke o djeci koju je zbrinjavala tokom rata, Diana je vodila kartoteku o njima, sa nadom da bi jednoga dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama.

Imala je podršku uskog kruga ljudi, a svi koji su se bavili spasavanjem djece iz logora rizikovali su sopstvene živote.

Nakon rata, komunističke vlasti zaplijenile su kartoteku i oduzele je od Diane Budisavljević, onemogućivši tako da se veliki broj mališana ponovo vrati svojim pravim porodicama.

Decenijama se u Jugoslaviji ćutalo o Diani Budisavljević i ovom humanitaranom poduhvatu, kao što se ćutalo i o kocentracionom logoru Jasenovac i drugiim stratištima Srba.