Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak moraće državnim parlamentarcima objasniti svrhu silnih putovanja na kojima je bio od trenutka preuzimanja mandata.


Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučivaće se u srijedu o putovanjima ministra spoljnih poslova BiH.
Riječ je o inicijativi koju je pokrenuo Damir Arnaut, a koja glasi “Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra spoljnih poslova BiH drugim državama te njihova svrha po interese Bosne i Hercegovine i njenih građana”.
Arnaut je naveo da je, prema podacima sa zvanične web stranice Ministarstva spoljnih poslova BiH, utvrđeno da je Crnadak tokom manje od deset mjeseci 2017. godine imao 44 različita putovanja, odnosno posjete drugim državama.
Uvidom u iste podatke, konstatovano je da su samo četiri posjete opisane kao službene i to posjete Svetoj Stolici (Vatikanu), Brazilu, Irskoj i Jermeniji, jedna (Španija) kao bilateralna, dok se ostala putovanja odnose na učešće na konferencijama, forumima, otvaranjima objekata i slično.
Arnaut je naveo da je Crnadak u medijima izjavljivao da je u opisu njegovog posla da putuje te da se uporedio s drugim ministrima u svijetu. Poređenja radi, među najaktivnijim državnim sekretarima je Hilari Klington koja je, prema javno dostupnim podacima, tokom mandata imala sljedeći broj putovanja:
– 24 različita putovanja tokom kojih je posjetila 46 zemalja (2011. godina),
– 21 različito putovanje tokom kojih je posjetila 53 zemlje (2010. godina),
– 15 različitih putovanja tokom kojih je posjetila 44 zemlje (2009. godina).
“Postavlja se pitanje zbog čega ministar Crnadak prednjači po broju pojedinačnih putovanja te je gotovo izjednačen po broju zemalja koje je posjetio s državnom sekretarkom SAD-a i to jednom od najaktivnijih u istoriji”, pitao je Arnaut.
Zaključio je da je neophodno da Predstavnički dom PSBiH obavi raspravu o ovom pitanju te usvoji zaključke koji iz takve rasprave proisteknu, a sve s ciljem zaštite i promocije interesa BiH i njenih građana.
Izvor:Klix.ba