Sjednica Narodne Skupštine juče bila je nešto čime se ne može pohvaliti Republika Srpska zbog ponašanja dijela prisutnih. Granicu su prešli mnogi. Opozicioni poslanici su dovodili situaciju do usijanja- povici, galama, šetnja tokom sjednice, prozivke, vandalizam...

Stanivukovic.jpg

Za sve postoji način, mjesto i vrijeme. Parlament Srpske je mjesto za donošenje odluka bitnih za narod Srpske, a ne za pravljenje "cirkusa", skupljanje jeftinih političkih poena, mitingovanje...

Na sjednici Narodne skupštine RS burna rasprava vodila se  o Programu reformi, nakon što je opozicija iznijela tvrdnje da je dokument koji je njima predstavljen zapravo lažan, a da je pravi otišao u Brisel u sjedište NATO. Od samog početka sjednice, kada je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik počeo izlaganje, pojedini poslanici opozicije počeli su da zvižde, hodaju po sali i lupaju od klupe.

Opozicioni poslanici su tokom Dodikovog izlaganja uzvikivali "izdaja", "podvala", "prevarili ste narod" i "nećemo u NATO".

Uprkos tome, srpski član Predsjedništva je nastavio izlaganje u kojem je naveo da vjeruje da je napravljen dobar posao za Republiku Srpsku jer sada BiH ne prejudicira članstvo u NATO, čime je Srpska, kako je istakao, ostala dosljedna vojnoj neutralnosti RS i ima značajno bolj poziciju.

Rekao je da je opozicija dok je bila na vlasti u Sarajevu počinila nacionalnu izdaju i pozvao opoziciju "da nastave da lupaju".

Dodao je da opozicija nije poštovala rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, i da je poslao pismo tadašnjem srpskom članu Predsjedništva koji mu je odgovorio, kako tvrdi, da Dodik to nije razumio.

Dodik je istakao da se ne radi ni o kakvoj podvali ili izdaji, ali da se o izdaji može razgovarati uz opasku da su neki poslanici unijeli zastave NATO i da ga time promovišu.

Neslaganje i različiti stavovi oko bilo kog pitanja , pa i Programu reformi mogu drugačije da se iznose. Argumentovano, staloženo i jasno, a ne galamom, lijepljenjem etiketa,stvaranjem haotične situacije. Takođe je na sve to trebalo biti odgovoreno mirno i staloženo. Nekima to nije pošlo za rukom.

Sve u svemu, ružna slika poslana je iz Parlamenta Srpske. Kome odgovaraju haos i nemiri?

Potpuno je normalno da  u višestranačkom sistemu, a i u bilo kom, ljudi ne misle isto i da o tome diskutuju. Ali, da se međusobno vrijeđaju i imaju netrpeljivosti, praćenjem ponašanjem nedostojnim onih koji predstavljaju narod u Skupštini to nije u redu i ne donosi dobro nikome.

Uvrede, teške riječi, podjele, vandalizam nisu način da se promijeni bilo šta, pa ni dobiju simpatije birača.