Narodna skupština Republike Srpske obilježava 28 godina od osnivanja.24. oktobra 1991. proglašena je Skupština srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH.parlament-srpske.jpg

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište skupštine bilo je u Sarajevu, nakon izbijanja ratnog sukoba izmješteno je na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Po okončanju ratnih dejstava, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Narodna skupština preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Prvi predsjednik Momčilo Krajišnik poručio je da su srpska sloga i jedinstvo temelji i garant opstanka Srpske.

Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine, ukazuje na značajnu ulogu Parlamenta u nastanku, jačanju i razvoju Srpske.

U Narodnoj skupštini danas će biti organizovan prijem za narodne poslanike i predstavnike medijskih kuća, a 28 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda obilježiće i "Stvaraoci Republike Srpske"