Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Dodik je dobio dvotrećinsku većinu u Parlamentu.dodik-nsrs.jpg
Od 72 prisutna poslanika, za odluku o potvrđivanju izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest i isto toliko bilo je uzdržanih.
To znači da je osporena odluka Predsjedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta Pelješac, koja je donesena preglasavanjem Dodika, od druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Ta odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu.
Uz ovu odluku, sa 60 glasova usvojeni su zaključci klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije, Partije demokratskog progresa, Demokratskog saveza - DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta i Ujedinjene Srpske u kojima NSRS traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između Republike Srpske, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na rijeci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.
Narodna skupština traži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.
Parlament Srpske pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa pomenutim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od rukovodstva Narodne skupštine traži da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela NSRS koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše Parlament.
Na posebnoj sjednici razmatrano je pitanje zaštite vitalnog interesa Srpske koje je, u skladu sa rokovima propisanim Ustavom, pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasavanjem 16. jula donijeli zaključak da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru.
Poslije Odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati efekta, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.
Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je petu posebnu sjednicu.