Sastanak u Palama - Foto: RTRS

Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su na Palama potpisale Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Izjavu su potpisali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak, te predstavnici PDP-a Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić.

Zahvaljujući za dobijenu podršku, predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik rekao je da će na ovaj način biti vraćen dug ljudima koji su u toku rata imali snage da stvore Srpsku.

On je podsjetio da je Republika Srpska u toku rata imala vojno i civilno-političko krilo, kao i druge dvije strane učesnice u ratu.

- Naše civilno-političko krilo uspjelo je stvoriti Republiku Srpsku i na nju treba da budemo ponosni - rekao je Krajišnik novinarima na Palama.

FOTO: RTRS

Navodeći da su 1996. godine u Republici Srpskoj usvojena dva zakonska akta - o nadoknadama poslanicima prvog saziva Narodne skupštine i rješavanju njihovog stambenog pitanja, Krajišnik je konstatovao da nijedan od njih za 24 godine nije implementiran.

- Nikad nikome ništa nije isplaćeno i zaključili smo da bi trebalo na neki način to valorizovati - rekao je Krajišnik, dodajući da zakon o tome i dalje postoji.

Pema njegovim riječima, zaključeno je da bi ta lica za 5,5 godina koliko nisu primala platu trebalo da prime valorizovanu naknadu na osnovu poređenja platom današnjih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Krajišnik je istakao da mnogi od prvih poslanika, članova Predsjedništva i Vlade žive teško, neki su bolesni i sa malim penzijama od kojih ne mogu kupiti ni lijekove.

Foto: RTRS

Zahvaljujući svim strankama što su razumjele tešku situaciju da se plati ono što stvaraoci Republike Srpske nisu naplatili u toku rata, Krajišnik je rekao da će Izjava biti upućena Vladi Republike Srpske, koja će nakon što uradi ono što je iz njenog domena, akt uputiti Narodnoj skupštini.

On je dodao da će sve biti dostupno javnosti i da će svi moći da se upoznaju o ovoj inicijativi.

Krajišnik je naveo da je o svemu razgovarao i sa predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem, koji je rekao da treba riješiti pitanje stvaralaca Srpske i da će inicijativa biti podržana.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" precizirao je da inicijativa za valorizovanu naknadu za 5,5 ratnih godina obuhvata 114 ljudi, uključujući i članove Predsjedništva koji nisu bili obuhvaćeni prvim zakonom.

Ostali učesnici sastanka nisu davali izjave.