Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Ko će napraviti novu vladu

PODGORICA - Na izborima za Skupštinu Crne Gore učestvuje 15 stranaka i koalicija. Pravo glasa ima više od pola miliona ljudi.

Prvi put poslije četvrt vijeka Demokratska partija socijalista učestvuje na nekim izborima u Crnoj Gori, bez najvažnije figure političkog života ove balkanske države prethodnih decenija.

DPS, do nedavno neprikosnovena politička snaga u Crnoj Gori, nastupa na parlamentarnim izborima bez imena dojučerašnjeg predsjednika zemlje i lidera partije Mila Đukanovića na glasačkom listiću.

Era Đukanovića, jednog od politički najdugovječnijih državnika u Evropi, okončana je na nedavnim predsjedničkim izborima, a potom se on povukao i sa mjesta predsjednika DPS-a, poslije tačno 25 godina.

Osokoljen pobjedom Jakova Milatovića nad Đukanovićem na predsjedničkim izborima, pokret Evropa sad! optimistično je u predizbornoj kampanji najavljivao novi uspjeh, ali ne očekuje se da će ova ili bilo koja stranka ili koalicija od 15 učesnica izbora imati dovoljnu većinu da sama napravi vladu.

Druge stranke, Đukanovićevi politički protivnici, pomogli su Milatoviću u predsjedničkoj kampanji, podržavajući ga u drugom krugu i animirajući svoje pristalice da za njega glasaju.

Na izborima za Skupštinu Crne Gore prije tri godine, DPS je ostao najjača stranka, ali je to glasanje označilo i postepeno krunjenje vlasti do tada neprikosnovene partije.

Blok opozicionih partija, različitih programskih opredjeljenja, uspio je da napravi dogovor protiv DPS-a i Đukanovića i osnuje vladu.

Ali od te vlade, koju je predvodio Zdravko Krivokapić, do danas, Crna Gora je ušla u institucionalnu krizu, a sve do ovih izbora vlada premijera Dritana Abazovića bila je u tehničkom mandatu, jer je izgubila podršku u skupštini.

U međuvremenu, DPS je počeo da gubi vlast i u pojedinim gradovima i opštinama.

Pobjeda Milatovića na predsjedničkim izborima dočekana je u Crnoj Gori, regionu, ali i u Evropi kao novi, svježi dah i zamajac promjena.

Ipak, Milatović je u pobjedničkom govoru, a potom i na preuzimanju dužnosti, poručio da u spoljnoj politici Crna Gora ostaje na istom kursu kao članica NATO-a i opredjeljena za evropske integracije.

Njegova prva zvanična posjeta odmah po preuzimanju dužnosti predsjednika bila je upravo u Briselu, sjedištu Evropske unije, prenosi "RTCG".

A neće biti ni promjena što se tiče Kosova, što je bila i glavna zamjerka Beograda, što pokazuje i prisustvo Vjose Osmani, predsjednice Kosova Milatovićevoj inauguraciji u Podgorici.