Boris Pašalić - Foto: RTRS
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da Srpska ima resurse i može da proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe.

- Iako ljudi ne žive u izobilju, situacija nije takva da će dovesti do gladi. Ne prolazimo mi kroz krizu prvi put rekao je Pašalić za Glas Srpske.

On je rekao da očekuje uobičajen obim proljećne sjetve, kao i da stanjem u poljoprivredi nije u potpunosti zadovoljan, ali je dobro da nema smanjenja obima proizvodnje.

- Cijena NPK đubriva 2008. godine bila je 2.100 KM po toni, a i tada se uz veće troškove sijalo, tako da je priča o pojavi gladi kod nas neutemeljena - rekao je Pašalić.

Ministar ističe da su najvažniji poljoprivredni sektori stabilni, naročito proizvodnja mlijeka koja je motor razvoja agrara iako se smanjuje broj proizvođača, što je trend koji je nemoguće zaustaviti.

On kaže da Srpska ima mlijeka, ribe, voća i povrća i više nego što joj je potrebno.

- Svinjskog mesa i pšenice možemo da proizvedemo za 70 odsto naših potreba i kada bi se sva ta hrana zadržala na našem prostoru, imali bismo svega dovoljno. Dosta naše pšenice se prodaje i u Federaciji BiH i moramo posmatrati BiH kao jedinstveno tržište - naveo je Pašalić.

Govoreći o redovnih 75 miliona KM za podsticaj poljoprivrednici i dodatnih 10 miliona, Pašalić je naveo da su kao odgovor na skupo đubrivo obezbijedili dodatni novac iz Kompenzacionog fonda i to sigurno nije posljednja mjera Vlade Republike Srpske.

- Visoku cijenu repromaterijala prati i visoka cijena žitarica na tržištu, tako da najveći korisnici mineralnih đubriva, ratari, imaju privilegiju da su cijene njihovih finalnih proizvoda visoke. Kada sve sagledamo, proizvodnja pšenice i kukuruza je i dalje rentabilna - objasnio je Pašalić.

On ne smatra da će mjere Vlade Republike Srpske potpuno da nadomjeste poskupljenje i inflaciju, jer nema zemlje koja to može da kompenzuje, ali ističe da se u Srpskoj čini sve da stvori ambijent da se proizvodnja nastavi.

- Jesenas je posijano više pšenice od prosjeka, oko 43.000 hektara. Ostalih ozimih kultura je više i to je dobro - ističe Pašalić.

On je podsjetio i da je do 21. marta objavljen javni poziv za kapitalne investicije u ovoj godini, gdje će svi koji žele da investiraju imati podršku od 30 do 40 odsto.

Ministar je rekao da situacija u šumarstvu nije dobra, zbog čega preuzima dio odgovornosti za to, jer se dešava u njegovom mandatu.

- Problem je u tome što preduzeće godinama ostvari oko 92 odsto obima jer nemaju svoju mehanizaciju, a to je gubitak od oko 20 miliona KM. Izvođači radova koji obavljaju većinu tog posla nemaju dovoljno radnika i imaju staru mehanizaciju - objasnio je Pašalić.

On kaže da će, zbog toga, ubuduće sufinansirati nabavku nove mehanizacije, a sredstva od povećanja cijene drvnih sortimenata će preliti izvođačima da bi oni povećali plate radnicima da bi pokušali obezbijediti sječu u obimu 100 odsto.

- Nekoliko gazdinstava je poslovalo negativno, znaćemo precizno do kraja mjeseca koliko i tu su kadrovske promjene neminovne - rekao je Pašalić i dodao da je politika previše upletena u rad preduzeća, da je previše zaposlenih, zbog čega sva zapošljavanja moraju ići uz saglasnost Vlade Republike Srpske.