Patrijarh osveštao hram u Foči: "Veliki blagoslov se izlio na Republiku Srpsku"

FOČA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je jutros Hram Svetog Save u Foči, a kum je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ovo mjesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovdje žive", rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon što je osveštao hram i služio Svetu arijerejsku liturgiju.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je najbolji primjer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u vjeri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom vjerom, može da bude stvaralački i da traje kroz vijekove.

"Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se s njim sretali zavolevši njega zavoleli su i njegov narod", istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh je naglasio da ovaj hram pokazuje i da su opredjeljenje svih koji ovdje žive Jevanđenje Hristovo i mir, zajednica u sebi i sa svima.

On je naveo da Jevanđelje sa svojim zapovijestima, pravilima, zakonom uređuje i pojedinačni, lični život, ali i međusobne odnose unutar jednog naroda, Crkve, ali i sa drugima, koji su drugačiji.

Njegova svetost je napomenuo da su danas čuli Jevanđenje o milostivom Samarjaninu u kojem se govori kako pripadnik izabranog naroda pita šta treba da čini da dobije carstvo Božije, navodeći da je to pitanje koje svako postavlja.

"Možda nismo oduvijek svjesni da nam je suštinska potreba zajednica sa Bogom, da je važnije od svega da nađemo smisao svog postojanja", ukazao je patrijar Porfirije.

Hram Svetog Save u Foči prostire se na 1.500 metara kvadratnih i najveći je u BiH.

Temelji hrama osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram Svetog Save pokriven je 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine.

Plato je popločan 2018. godine, a ikonostas postavljen godinu dana kasnije. Ostalo je da se svodovi hrama oslikaju freskama.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u Foču, a tim povodom sinoć je u Svetosavskom hramu služena doksologija.

Liturgiji su prisustvovali brojni vjernici, kao i gradonačelnici i načelnici više opština.