Patrijarh porfirije.jpg

Patrijarh srpski Porfirije se u vaskršnjoj poslanici osvrnuo na brojne aktuelne društvene teme, a između ostalog, dotakao se upotrebe jezika i ćirilice.

On je posebno pozvao na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na kojima je izgrađena srpska kultura.

Patrijarh je ukazao da se sprovodi nasilje nad srpskim jezikom.

– Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osjetljivi jezik, iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrijednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države – naveo je patrijarh Porfirije u Vaskršnjoj poslanici.

On je poručio da je otuđenje Kosova i Metohija neprihvatljivo i pozvao srpski narod da se ujedini i umnoži.

– Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva vjerujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i vjerni narod Srpske Pravoslavne Crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de iure, neprihvatljivo – poručio je patrijarh Porfirije.