Patrijarh Porfirije predvodi liturgiju u Mrkonjić Gradu, prisutan veliki broj vjernika

MRKONJIĆ GRAD - Sveta arhijerejska liturgija, koju predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, počela je u obnovljenom Hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Patrijarhu saslužuje sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a liturgiji prisustvuju mnogobrojni vjernici.

Osveštanju obnovljenog hrama i liturgiji prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija I načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.

Nakon liturgije u 13 časova biće priređen kulturno-umjetnički program.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice teško je oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Ovaj hram podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf - kako se nekada zvao ovaj grad.

To se desilo 3. septembra kada je u tri časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odnio i pravoslavnu crkvu.

Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.

Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice xrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanje, prenosi Srna.