Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sastankom sa načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem započeo je dvodnevnu posjetu opštini gdje će osveštati zavjetni Svetosavski hram, najveću crkvenu građevinu u Republici Srpskoj, BiH i šire.
 
Patrijarh u Foči - Foto: RTRS
 

Patrijarha Porfirija će u Hramu Svetoga Save u Foči dočekati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u 18.00 časova, kada će biti služen svečani čin doksologije.

Srpski patrijarh će sutra na praznik Svetog Jovana Zlatoustog u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati Zavjetni Svetosavski hram. Doček Njegove svetosti je u 8.30 časova.

- Budimo učesnici ovog istorijskog događaja - osveštanja Hrama Svetog Save u Foči - najveće crkvene građevine u Republici Srpskoj, BiH i šire - saopštili su iz Mitropolije.

Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram Svetog Save pokriven je 2012. godine, da bi bogosluženja počela 2013. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.

Činom velikog osveštanja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju. Ostaje da se uradi još jedan veliki posao - oslikavanje svodova hrama freskama.