Patrijarh Porfirije u Manastiru Jasenovac - Foto: RTRS
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da bi u Jasenovcu, velikom srpskom stratištu, ali i svetilištu, najbolje bilo da se ćuti i moli.

- Pitam se da li je moguće da je ljudsko zlo u Jasenovcu bilo ovoliko veliko. U Jasenovac, veliko srpsko stratiše, a i svetilište, uvijek ću se vraćati - rekao je patrijarh Porfirije nakon što je služio doksologiju u manastiru Jasenovac.

On je istakao da su u Jasenovcu ljudi pokazali kako se mogu otuđiti od Boga i da su se oni, koji su činili monstruozne zločine, ispisali iz svakog naroda.

On je napomenuo da Hrvatsku doživljava kao svoju zemlju zbog sve ljubavi koja je iskazana dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

- Neka Bog tu ljubav vrati višestruko - rekao je na kraju srpski patrijarh.

U Manastiru Jasenovac su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik u posjeti su Manastiru Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.