Trebinje - Foto: RTRS
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirija prvi put posjetiće Trebinje 10. i 11. maja, tokom "Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog", koji će takođe prvi put biti održani u tom gradu od 7. do 12. maja.

Đakon Branislav Rajković rekao je da je svečano otvaranje 7. maja u 20.00 časova, u bašti pod platanima, a ako bude kiše onda u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

- Nakon svečanog otvaranja, tokom svih dana do 12. maja biće održani ili bogoslužbeni ili kulturni događaji, među kojima je i prva kanonska posjeta patrijarha srpskog Porfirija Trebinju 10. i 11. maja - naveo je Rajković.

Svečani doček Njegove svetosti biće priređen 10. maja na uglu Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca i Jovana Dučića, odakle će svečana litija krenuti ka Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje će biti služena doksologija u čast Njegove svetosti.

Potom će u porti Sabornog hrama biti priređen koncert pravoslavne duhovne muzike u izvođenju članova Crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški", koji ove godine slavi 130 godina od osnivanja.

Đakon je napomenuo da će "Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog" biti obilježavani od 7. do 12. maja, kada se proslavlja praznik posvećen ovome svetitelju, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinja.

- Tokom ovih nekoliko dana obilježićemo i 20 godina od obnove manastira Zavala, kada će biti prikazana izložba fotografija i kamene plastike, te 30 godina od razaranja manastira Žitomislić i 20 godina od početka njegove obnove - istakao je Rajković.

On je zahvalio Gradskoj upravi Trebinja što zajedno sa Eparhijom organizuje ove događaje.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić istakla je da je Trebinju i svakom njegovom građaninu posebna čast što će od 7. do 12. maja živjeti u duhu Svetog Vasilija, koji je rođen u selu Mrkonjići u Popovom polju, a čije se mošti nalaze u manastiru Ostrog.

- Ovo područje pod stalnim je okriljem Svetog Vasilija. Zato ovaj veliki svetitelj zaslužuje da mu se tokom godine posveti još jedan događaj koji će podsjećati na njegov život - da je rođen u Mrkonjićima, da je kao iskušenik boravio u Zavali, a zamonašio se u Tvrdošu i bio mitropolit hercegovački i danas je jedan od najvećih svetitelja pravoslavne vjere - rekla je Skočajićeva.

Ona je istakla da je Gradskoj upravi, kao i svim građanima Trebinja, posebna čast što će u Trebinju boraviti patrijarh srpski Porfirije.

"Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog" organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Gradska uprava Trebinja.