Patrijarh Porfirije i Viktor Orban (Foto: www.instagram.com/porfirije_patrijarh) -
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uručio je u Budimpešti premijeru Mađarske Viktoru Orbanu najviše odličje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save prvog stepena za zasluge.

Patrijarh Porfirije uručio je Orbanu odličje u sjedištu Vlade Mađarske u prisustvu preosvećenih episkopa bačkog Irineja i budimskog Lukijana.

Patrijarh srpski je na "Instagramu" napisao da je uručio odličje Orbanu "u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, za nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj SPC i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između naša dva susedna naroda".

Razgovorima sa državnim vrhom Mađarske patrijarh srpski Porfirije završava danas trodnevnu posjetu Mađarskoj.

Osim susreta sa Orbanom, patrijarh srpski posjetiće i baziliku Svetog Stefana, prvog mađarskog hrišćanskog kralja, zatim mađarski parlament i sastati se sa predsjednikom tog tijela Laslom Koverom. Patrijarh će posjetu završiti sastankom sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak.

Patrijarh Porfirije sinoć je posjetio Srpsku školu "Nikola Tesla" koja je krovna obrazovna institucija Srba u Mađarskoj.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetio je Mađarsku i Eparhiju budimsku povodom stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije i dvadesetogodišnjice arhijerejskog služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.