376680036_786106123520041_6391672982986368873_n.jpg (383 KB)

Za svakog pravoslavnog čovjeka veliki je blagoslov dolazak u Hercegovinu, rekao je patrijarh srpski Porfirije tokom posjete Manastiru Žitomislić.

Istakao je da je jedan od najsvjetlijih pravoslavnih svetinja u Hercegovini Manastir Žitomislić.

- Treba da se molimo za mir među svim ljudima - poručio je patrijarh.

Naglasio je da je Manastir Žitomislić kroz vijekove bio mjesto molitve i okupljanja naroda, ali je i zajedno sa svojim narodom dijelio sudbinu.

- Ova svetinja je uvek bila na Krstu, rušena i paljena, ali kao iz pepela ponovo podizana - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je dodao da je velika radost što ovoga puta dolazi u krajeve gdje ima dodatni zadatak da u pravom smislu ostvari Hristovo Jevanđelje koje glasi da treba voljeti bližnje svoje kao samog sebe.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović je sa bratstvom i brojnim vjernicima dočekao Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija uz riječi da ga vjerni narod Hercegovine dočekuje sa radošću, kao svoga oca.

- Dobro došli u najveću svetinju hercegovačku, manastir Žitomislić, koji je svjedok stradanja, ali i obnove srpskog naroda i koji je slika onoga kroz šta prolazi srpski narod kroz istoriju. Došli ste kao svoj među svoje i ova zajednica vas sa radošću dočekuje - poručio je iguman Danilo.

Iguman Danilo istakao je da je ovo sveta zemlja mučenička, natopljena krvlju, jaucima i patnjom, ali zemlja vaskrsenja, što Manastir i svjedoči.

Patrijarha su u Manastiru Žitomislić dočekali mnogobrojni vjernici.

U okviru dvodnevne posjete Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, patrijarh srpski Porfirije posjetiće i Prebilovce i Mostar.

Kako je najavljeno, učestvovaće na donatorskom ručku, čija je namjena da se prikupe sredstva za obnovu ovog Sabornog hrama, koji je u potpunosti srušen 1992. godine.