Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com) -
Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio da reakcije opozicije u Republici Srpskoj na najave i upozorenja da zapadne sile rade na nestanku Srpske pokazuju da su uši opozicionara izgleda otvorene samo za ono što čuju u zapadnim ambasadama.

Konstatujući da je to žalosno, Pavić je rekao Srni da predstavnicima opozicije može da se nacrta da je Srpska u opasnosti, ali da to oni neće prihvatiti, o čemu svjedoče i njihove sumnje u tvrdnju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da najmoćnije zemlje svijeta rade na tome da Republika Srpska nestane prije proljeća.

- I bez tog Vučićevog komentara, svako ko ima oči da vidi i uši da čuje mogao je da shvati da se već godinama radi na ukidanju Srpske. Zato nam nije potreban ni Vučić, niti bilo ko drugi dadođemo do toga - smatra Pavić.

Prema njegovoj ocjeni, Vučić je na sastanku sa kosovskim Srbima u Raškoj najzad nazvao stvari pravim imenom.

- On je bio poznat po tome da je, u najmanju ruku, bio uzdržan po pitanju komentarisanja zapadne politike. Njegova izjava izazvala je veliku pažnju baš zbog toga što on nema običaj da se otvoreno zamjera velikim silama - ukazao je Pavić.

On smatra da Vučićeva poruka samo pokazuje da je dogorjelo, da su se napori ka ukidanju Republike Srpske intenzivirali i da će i Srbija biti pritisnuta.

Pavić kaže da to može da se shvati i u kontekstu Kosova, gdje su, prema njegovoj ocjeni, novi pritisci na srpski narod i terorističke akcije ROSU-a isto tako upereni ka Srbiji da popusti i što se tiče pitanja Republike Srpske.

- Jasno je da Zapad pojačava pritisak. Ako ste u političkom životu Republike Srpske, a ne shvatate da zapadne sile rade sve da ukinu Srpsku, onda ne da ste zalutali u politiku, nego niste sposobni ni da radite bilo šta drugo - zaključio je Pavić.