9139266E-1AF6-4940-AA7A-26199113D690.jpeg
U poslednje vreme se pojavila nova prevara na sajtovima za oglašavanje polovnih automobila, koja funkcioniše po principu - nađete fantastičan oglas, pozovete i saznate da je auto u stvari u inostranstvu (Švajcarska, Njemačka), ali da prodavac može bukvalno već "večeras" da krene po auto ako mu uplatite kaparu. Kapara je uglavnom oko 500 evra.

Da bi dokazao da nije prevarant, on vam šalje slike svoje lične karte, i sa prednje i sa zadnje strane. Svi njegovi podaci su tu – slika, datum rođenja, mesto rođenja, opština prebivališta, matični broj…

Međutim, to je lična karta iz Bosne i Hercegovine, što znači da vam neko kao dokaz o svom identitetu šalje sliku lične karte iz druge države, a ta lična karta može da bude falsifikat, da je ukradena ili da pripada nekome ko je već toliko ušao u kriminal da mu zloupotreba sopstvene lične karte neće mnogo uticati na život. Uplatite mu kaparu od 500 evra, on obriše oglas i više se ne javlja na broj telefona koji je ostavio u oglasu.

 

Prodavac navodi kupce da kaparu uplate preko POST KEŠ usluge (međunarodni prenos novca), nakon čega prevarant novac podiže u pošti u Bosni i Hercegovini.

Ako već nekome dajete 500 evra, gledajte da se lično sretnete sa tom osobom, da napravite ugovor, da budete 100% sigurni u identitet te osobe, itd, upozoravaju sa sajta Polovni automobili