Prisustvo patvorenog meda na području istočne Hercegovine je u porastu, upozoravaju pčelari. Razlog vide u lošem medobranju u posljednjih nekoliko godina, pa pojedini pribjegavaju lakoj zaradi prodavajući patvoreni med.


Predsjednik udruženja pčelara „Leotar“ iz Trebinja Obrad Ninković kaže da je protekla medonosna sezona bila jako loša, i da veliku opasnost za domaće pčelare predstavlja uvozni med, sumnjivog kvaliteta, pa smatra da bi nadležna inspekcija trebala da se više pozabavi ovim pitanjem. Samo tako, kupci bi bili sigurni u kvalitet meda koji kupuju.
„Posljednje dvije godine prinosi su mnogo manji i prosjek meda po pčelinjem društvu je ispod 10 kilograma, a potražnja za hercegovačkim medom sve je veća. Sve oči su uprte u nadležne institucije, koje bi trebalo redovno da provjeravaju kvalitet meda. Potrošačima se savjetuje kupovina pčelinjih proizvoda kod provjerenih proizvođača“, ističe on.
Ninković napominje da pčelari i predstavnici udruženja pčelara ne mogu niša značajno da urade, jedino da apeluju na institucije u Trebinju i RS da kontrolišu kvalitet meda koji se prodaje javno, kako bi suzbili ovu pojavu.
„Prodaja patvorenog meda ne ugrožava samo kupce, već čestite pčelare kojih u Trebinju ima blizu 500 i koji se odgovorno bave pčelarstvom“,kaže Ninković i napominje da je veoma teško prepozbnati lažni med “Jedino u specijalizovanoj laboratoriji se može potvrditi da li je med patvoren ili nije, a ta analiza je veoma skupa“, kaže on.
Tvrdnje pčelara dobrim dijelom potvrđuju i nalazi inspektora. Uzorci koji su tokom poslednje kontrole uzeti iz maloprodajnih objekata u Republici Srpskoj pokazali su da skoro svaki treći med nije bio zavidnog kvaliteta.
“Uzeto je preko četrdeset uzoraka koji su dostavljeni na laboratorijsku provjeru. Od toga su kod dva uzorka, jedan iz domaće proizvodnje i jedan iz uvoza, utvrđena velika odstupanja koja vode do sumnje da je riječ o patvorenom medu. Desetina uzoraka ukazuje na manja odstupanja u pogledu kvaliteta proizvoda”, ističe Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS.
Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je uzorkovanje rađeno isključivo pod šiframa, ali ne otkrivaju ko pravi loš med. Uništene su i sve količine pronađenog patvorenog meda, navode u ovoj upravi.
Radio Trebinje