Protest trebinje.jpg

Zahtjev članova Pokreta za restuticiju sa protesta u Trebinju upućen je svim nivoma vlasti da donošenjem zakona o restituciji riješe imovinske odnose u BiH i tako spriječe nezakonite radnje kao što je to slučaj u Trebinju gdje je planirana gradnja nove bolnice na poljoprivrednom zemljištom.

Pokret za restituciju već godinama se bori da dokaže da im pripada poljoprivredno zemljište koje je oduzeto od njihovih predaka, podnijeli su i krivične prijave protiv nadležnih u Trebinju i Republici Srpskoj, ali tvrde i odbili ponudu Vlade RS da im plati zemljište na kojem je planirana izgradnja nove bolnice.

-Poručili su nam da su spremni da izdvoje jedan iznos novca da se to plati. Mene intersuju zakoni. Izvolite gospodo draga poštujete zakone, donesiti zakone I mi ćemo regulasti to. Nema ispod žita ništa, nismo mi ovdje pojedinci i radi svog ličnog interesa. Mi predstavljamo na 1000 porodica. Tada je bilo 360, sada ima tu nasljednika tri,četiri puta više, a tek koliko na nivou države. Zakon se donosi na nivo drževe, ne može parcijalno kada je u pitanju imovina. I sam je ministar poljoprivrede prizno neku noć ono što mi stalno tvrdimo ima deset godina da sve što spada u državnu imovine i zakon o restitucije to je državna imovina, a ostalo je Republika Srpska - rekao je Srbo Škero, član Pokreta za restituciju Trebinje.

Niko u Trebinju nije protiv izgradnje nove bolnice, navode u ovom Pokretu i ističu da postoje brojne lokacije gdje se to može uraditi po zakonu.

Nedavno potpisivanja Ugovora o izgradnji bolnice u Vladi Republike Srpske vide kao direktan pokušaj otimanja svoje imovine.