Uroš Pena, profesor na Pravnom fakultetu i bivši direktor Policije Republike Srpske, rekao je u našem političkom magazinu Pečat da je migrantska kriza ozbiljan humanitarni i bezbjednosni problem za BiH.
uroš.jpg

- Mi sami ne znamo koliko to može da nas košta, i to ne u smislu materijalnih dobara, nego u smislu naše bezbjednosti, humanitarnog i sociološkog stanja, u smislu kvaliteta života građana BiH. Zamislite kako se osjećaju građani u Bihaću, Bileći, Tuzli... Niko više ne želi izbjeglice - istakao je Pena.

On je rekao da najveći broj migranata dolazi u BiH bez identifikacionih dokumenata, te da se vrlo često može čuti da su rođeni 1.1. jer im je to najlakše zapamtiti.

Pena je naveo da je 85 odsto migranata starosne strukture ispod 44 godine, da su 95 odsto muškarci, a svega pet odsto žene.

- Preko 51 odsto njih nije imalo redovnu vakcinaciju... Zamislite, uđe u BiH 10.000 ljudi koji nisu redovno vakcinisani, a da ne govorimo o virusu korona - rekao je on.

Pena je naglasio da BiH neće biti zaobiđena ako migranti pređu trusko-grčku granicu.

- BiH, u ovom momentu ima između 7.000 i 8.000 izbjeglica i to je ogroman problem za nju, ne samo sa humanitarnog već i bezbjednosnog aspekta - istakao je on.

Pena je naglasio da bi Granična policija, kao i policije entiteta i policijske agencije u BiH trebalo zajedno da rade na obezbjeđenju granice.

- Mađarska ima 90 policajaca na 100.000 stanovnika, a BiH preko 600. Mađarska je uspjela hermetički da zatvori granicu sa Srbijom, a BiH ne može 600 kilometara granice sa Srbijom i Crnom Gorom da pokrije. Još joj u prilog ide rijeka Drina kao prirodna granica koja je fizička prepreka, odnosno smetnja za prelazak migranata - naveo je on i dodao da postoji mogućnost da policije u BiH obezbijede granicu.

Podsjetio je da je Policija Srpske poslala više od 100 službenika da obezbjeđuju granicu, upitavši zašto to isto ne učine Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, SIPA i FUP. Pena je naglasio da se u tom slučaju mora voditi računa o teritorijalnoj nadležnosti.

- Dajte da smanjimo broj objekata i ličnosti koje Direkcija obezbjeđuje, kao i broj službenih putovanja... Postoji mnogo načina da se otprilike 400 policajaca rasporedi na granicu - naveo je on i dodao da je to isključivo posao policije, jer Oružane snage BiH nisu obučene i sposobne za obezbjeđivanje granice.

Pena je rekao i da BiH mora stati u kraj krijumčarima migranata.