A9D194C2-AF8B-4BEE-B636-6AB66406748B.jpeg
Penzije u Republici Srpskoj u proteklih pet godina uvećane su za 50 odsto, izjavio je Srni predsjednik republičkog Udruženja penzionera Ratko Trifunović.

Trifunović je istakao da su penzioneri prvi u redu za isplate i da se penzije isplaćuju do desetog u mjesecu zbog čega je najstarija populacija zahvalna Vladi i premijeru Srpske za razumijevanje.

On je podsjetio da je delegacija Udruženja imala razgovore sa predstavnicima Vlade Srpske o koncepciji budžeta za 2024. godinu na kojem je naglašeno da penzioneri očekuju redovno godišnje usklađivanje na bazi parametara rasta prosječnih cijena i plate.

"Pokazalo se da bi to moglo biti devet odsto ukoliko ne bude poremećaja, rasta inflacije, cijena i prosječna plata", pojasnio je Trifunović.

Prema njegovim riječima, pregovara se o najnižoj cijeni rada, te ukoliko se to desi, očekuje se povećanje ostalih plata i primanja zaposlenih na osnovu čega se povećavaju i iznosi naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Očekujemo da bi tokom iduće godine mogli da se nadamo još jednom povećanju naših primanja", poručio je Trifunović.

On je istakao da naplata doprinosa ide dobro, te da jedan dio penzija Vlada Srpske garantuje onima koji imaju manje od 50 odsto od prosječne penzije i ovo namiruje iz budžeta.

Trifunović smatra da su Vlada, resorna ministarstva i rukovodstvo Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje uvijek uz penzionere i podržavaju sve ono što je realno i potrebno kako bi se standard i materijalni položaj penzionera sačuvao.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Budžet Republike Srpske za 2024. godinu čiji ukupni okvir iznosi 5,735 milijardi KM. Za penzije je planirano 1,785 milijardi KM, što je za 11 odsto više od rebalansa za 2023. godinu.