U okviru Šantićevih večeri poezije sinoć je u prepunoj Gradskoj galeriji u Nevesinju priređen poetsko- muzički program pod nazivom „Nevesinje, Alesina druga kuća“.


Nevesinjska „Prosvjeta“ predstavila je zanimljiv repertoar poezije, proze, plesa i muzike. Gost večeri bio je legendarni pjesnik Pero Zubac koji je nakon pune tri decenije stigao u zavičaj.
Sa mnogo emocija govorio je stihove pune nostalgije za rodnim krajem, rođacima i prijateljima.Osvježio je sjećanja na petnaestak godina provedenih u nevesinjskoj čaršiji kroz pjesničke slike kakve samo on može izatkati. Očito razgaljen lijepim prijemom u Nevesinju i posjetom u Gradskoj galeriji Zubac je otvorio dušu i ispričao nekoliko crtica iz života vezanih za zavičaj. Bio je počastvovan dolaskom vladike Grigorija i ljudi iz mostarske „Prosvjete“ koje mnogo cijeni.
– Nevesinje je zlatni grumen koji me održava u životu – poručio je Zubac dodavši da će ovo veče ostati u njegovom sjećanju kao divan trenutak vraćanja zavičaju i nade da će uskoro i svoje unuke dovesti u Nevesinje.
Upečatljiv muzički nastup sinoć je imao i sin Pera Zupca Miloš koji je komponovao neke svoje i očeve pjesme nastale povodom važnih događaja u njihovom životu. Stihove je sinoć kratko kazivao i mostarski književnik Veselin Gatalo.
Kao i ranijih godina nevesinjska „Prosvjete“ je pripremila raznovrstan program posvećen besmrtnom Šantićevom djelu. Nastupili su kompozitor Goran Duka uz pratnju Marije Pejičić i Etno grupe „Simonida“, glumica Dragana Matrak Bukvić, pjesnikinja Nikolina Kučinar, pijanistkinja Marija Radović, profesorica Nataša Medan i novinar Dragan Grahovac.
Šantićeve večeri poezije završavaju se večeras u Mostaru, kada će pjesniku Peru Zupcu biti uručena ovogodišnja Šantićeva nagrada.
Radio Nevesinje