Litije mira nastaviće se svake nedjelje i četvrtka, sve dok ne dobijemo neki signal iz vlasti da žele dijalog, poručio je Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije za Televiziju Republike Srpske.gojko-perovic.jpg

- Ovdje nije u pitanju samo srpski narod, već svi građani pravoslavne vjeroispovjesti. Čak ne i oni, već i ateisti, pa i pripadnici drugih konfesija, koji su iz principa stali u odbranu ljudskih prava uz Srpsku pravoslavnu crkvu. Pitaju nas kada će to stati? Nemamo na vidiku. Vlast je donijela diskiminatorski Zakon, i nemamo još nikakav signal da će doći do promjene - poručio je Perović.

On ističe da je aktuelna vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem pomiješala "babe i žabe".- Dokle to sve ide? Nedavno je poručio da mi moramo da formiramo identitet. I to takav, da ne smije biti kao u nekim drugim državama. Ajde nađite razliku u identitetu čovjeka iz Plužina i Nevesinja. To je nemoguće! Pustite piscima, istoričarima, muzičarima, sveštencima, da njeguju identitet države, a političari neka rade svoj posao - naglasio je Perović i dodao:

- Na prethodnom Kongresu vladajuće partije jedan od ciljeva bio je stvaranje Crnogorske pravoslavne crkve. Nikada ni jednu crkvu nije osnovala partija, pa neće ni ovu - poručio je Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije za našu televiziju.

Mitropolija crnogorsko-promorska, kao vjekovna crkva, kaže Perović, ima veliko materijalno bogatstvo kojim je pozvana da raspolaže onako kako se to činili i njeni prethodnici.

Napomenuo je da Crkva ima svoju imovinu, te da to nije državna imovina.

- Crkva imovinu koristi na dobro i nije kriva što je posjeduje, nije mitropolit Amfilohije opljačkao nikoga već je došao da sjedi na stolici prethodnih mitropolita koji su upravljali crkvom. Ta crkva nije samo klerikalna institucija, to je narod koji je vjekovima ostavljao najbolje što ima da bi koristi od toga imali i njihovi potomci - naveo je Perović.

Govoreći o buntu u Crnoj Gori protiv spornog zakona, Perović je rekao da on nije stranački niti da se ti zahtjevi kreću u pravcu političkih promjena, već da će biti sve uporniji dok zakon ne nestane iz pravnog sistema Crne Gore.

Cijeli intervju pogledajte na linku VIDEO.