Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV) -
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još uvijek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori.

- Ukrajinska delegacija pregovarača je, da tako kažem, nestala sa radarskih ekrana. Sada nema razgovora. Specijalna vojna operacija se nastavlja i trajaće sve dok se ne ostvare zacrtani ciljevi - poručio je Peskov, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao portparol Kremlja, sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog mogao bi da bude održan tek nakon što pregovarači dvije zemlje završe svoj "domaći zadatak", a preduslovi za razgovore na najvišem nivou trenutno ne postoje.

- Što se tiče sastanka na najvišem nivou između predsjednika Putina i njegovog ukrajinskog kolege Zelenskog, on bi mogao da se održi tek nakon što pregovarači završe svoj domaći zadatak - rekao je Peskov napominjući da to još nije učinjeno tako da još uvijek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak.

Peskov je to rekao komentarišući predlog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da se ugovore pregovori Putina i Zelenskog.

Takođe, kako je dodao, turski predsjednik je više puta nudio pomoć u rješavanju situacije oko Ukrajine i nastavlja to da čini.

- Znate da je predsjednik Erdogan više puta nudio svoje usluge i ulagao napore da pokrene mirovni proces. Znamo da je njegova uloga u organizovanju veoma, veoma dobrih uslova za nekoliko rundi razgovora između ruske i ukrajinske delegacije bila prilično velika. I predsjednik takođe nastavlja da ulaže napore da pomogne takvom procesu - rekao je Peskov komentarišući rezultate Erdoganovih razgovora u Sočiju sa ruskim predsjednikom Putinom.