Dmitrij Peskov (Fotož: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Vremenom će se udaljiti od prakse da primjenjujemo dolar u saradnji Rusije i Irana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Znamo da je prošle godine promet trgovinsko-ekonomske saradnje među državama skoro premašio četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati ih u američkim dolarima, a s vremenom ćemo se vjerovatno udaljiti od ove prakse dok razvijamo naše interakcije u bankarskoj finansijskoj sferi - rekao je Peskov u intervjuu Državnom radiju Irana.

On je pojasnio da se za samo četiri mjeseca ove godine trgovinski promet povećao za 31 odsto i ovaj podatak nazvao pozitivnom dinamikom.

Peskov je komentarisao i zapadne sankcije i istakao da Rusija i Iran imaju mogućnost da izgrade dobru saradnju što će minimizirati posljedice sankcija.

Prema njegovim riječima, ovo nije prva decenija da se Iran nalazi pod sankcijama i on se dobro adaptirao na njih, kako bi razvio i poboljšao blagostanje svog naroda uprkos sankcijama.

On je istakao da se takođe i Rusija navikla na sankcije, dodajući da su ograničenja protiv zemlje uvedena još od vremena SSSR-a.

Podsjetimo, kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primijetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unaprijed pripremala.