Do kraja godine će se znati kojim dijelom hercegovačkog krša će proći dio Jadransko-jonske magistrale. Trenutno je u igri pet mogućih trasa koje mogu spojiti Koridor 5C sa tačkom u Crnoj Gori. O najboljoj i najpovoljnijoj opciji već se počelo razmišljati.

"Dio dionica ide kroz Popovo polje, dio preko Trebinjskih brda , dio preko Zubaca tako sve su trase otvorene i upravo iz toga razloga smo se sastali da vidimo koja je najbolja opcija", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Ova magistrala je od velikog značaja za najjužniju regiju poručuju Hercegovci a podrška im stiže iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Hercegovačke opštine i grad Trebinje se prvo moraju usaglasiti oko najbolje opcije a onda sve to mora potvrditi i resorno republičko ministarstvo pa tek onda naležne BH institucije.

"Ono što je zadatak Ministarstva komunikacija i transporta to je da ćemo mi ovaj zahtjev koji dobijemo od lokalnih zajednica i grada Trebinje razmotriti i na nama je da obezbjedimo najbolje rješenje, usaglasimo sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Federacijom ja mislim da je to u ovom trenutku moguće i vrlo bitno za ovaj dio Republike Srpske", kaže Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

Svak će finsirati svoj dio trase, dionica koja prolazi kroz Federaciju znatno je manja od one koja će proći jugom Republike Srpske kaže Mitrović. Jadransko-jonska magistrala povezuje Italiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku.