B05B5224-61FA-4C72-A013-F3F47FAFF2EB.jpeg
Pet osoba privedeno je kasno sinoć zbog nestanka Vanje Đorčevske (14), istraga je u toku, ali se u interesu istrage ne može dati više informacija, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski.

Šestog dana od njenog nestanka u Makedoniji i regionu, prva vijest je fotografija Vanjinog lica sa apelom da se pomogne u njenom pronalaženju.

Bivši načelnik MUP-a Ljubomir Đurčevski kaže da je situacija veoma zabrinjavajuća. Uviđaj treba da se nastavi u tom pravcu i mjestima, kao i sa osobama koje su bile u kontaktu, da se opet provjere.

Ministar Oliver Spasovski je rekao da nema apsolutne potvrde da je Vanja bila u blizini restorana, u blizini Univerzalske sale.

Ministar je naveo da je nestanak prijavio njen otac u ponedjeljak oko 11 sati. Jedan od identifikatora njenog kretanja je mobilni telefon, za koji je porodica rekla da je posljednji put bio lociran signal sa telefona u blizini univerzalne sale.

Spasovski je objasnio da su pretreseni svi podrumi u okolini centra, saslušani svi svjedoci, pregledani snimci sa 50 kamera, pretreseno korito rijeke Vardar, manastiri i da se istraga nastavlja.

Podsjetimo, Vanja je nestala 27. novembra u Sjevernoj Makedoniji, u Skoplju, na putu do škole i sada cijeli region traga za njom.

Na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova, raspisana je međunarodna potjernica Interpola. Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je žutu potjernicu Interpolu, što znači da su sve policije članice Interpola dobile takvu informaciju, u slučaju da se ona više ne nalazi na teritoriji Republike Makedonije.

Žuta potjernica je globalni policijski izvještaj o nestalim osobama. Objavljuje se za žrtve napuštanja porodice, otmice i iznenadnog nestanka. Njena fotografija je preplavila društvene mreže kako u Sjevernoj Makedoniji tako i u regionu.

Informacija o njenom nestanku objavljena je na platformi "Pronađi me", koja predstavlja sistem ranog upozorenja.

Sistem je uspostavila nevladina organizacija Novinari za ljudska prava i predstavlja pilot projekat u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama.