Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da Zapad pokušava da anestezira Srbiju i da je dovede do politike svršenog čina i do toga da prizna samoproglašeno Kosovo, ali je na njoj da se izbori za poštivanje međunarodnog prava.

Petković je rekao da je Srbiji utoliko teže jer i Zapad, ali i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koriste Kosovo i Metohiju kao argumet.

On je pojasnio da Zapad traži poštovanje integriteta Ukrajine, a taj princip su pogazili na primjeru Srbije, dok Putin koristi argumente koje su predstavnici Zapada koristili kada su govorili zbog čega Kosovo treba da se otcijepi.

- U toj situaciji Zapad bi sada takvu vrstu argumenata da oduzme Putinu i da sebi olakša, te da natjeraju Srbiju da prizna Kosovo i da njihovi argumenti u odnosu na Putina budu ispravni - rekao je Petković za Televiziju Pink i dodao da Srbiji nije nimalo lako jer je kolateralna šteta sukoba najmoćnijih država.

On je ukazao na to da Priština svakog dana politikom mržnje prema svemu što je srpsko pokušava da destabilizuje sjever Kosova i Metohije, a kao primjer je naveo "otimanje zemlje za eksproprijaciju, na koju nemaju pravo, kako bi gradili policijske baze".

Petković je dodao da se institucionalno nasilje na Kosovu i Metohiji dešava svakog dana i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, govoreći o demokratiji, u stvari poziva na rat.

- Nažalost, to ne govori samo Kurti. Zato mi moramo da čuvamo mir - rekao je Petković.

On je naveo da su samo dva vlasnika automobila na sjeveru Kosova preregistrovala svoje vozilo, ističući da Srbi na sjeveru neće dokumenta takozvane Kurtijeve države, te da se osjećaju kao građani Srbije.

- Kao što smo se izborili za lične karte, nadam se da će doći i do rešenja za tablice, ali ja ga sada ne vidim jer Kurti odbija svako rešenje - rekao je Petković.