Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANJUG
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, još jednom javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona.

Petković je naveo da "Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbjednosnih prilika u regionu, i da svaki put kada javno obesmisli taj proces on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika", saopšteno je iz Kancelarije.

- Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem - istakao je Petković.

On je ocijenio da, istrajavajući u svojoj politici da je ono što je dobro za Srbe automatski loše za njega i za Albance na Kosovu i Metohiji, Kurti priznaje da je čovjek prošlosti, da je nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricima, i da daje prednost konfliktu, a ne saradnji.

Petković je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer ona je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

- Ali, to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara - naglasio je Petković.

Prema njegovim riječima, Beogradu je sa druge strane u interesu da i Albanci u srpskoj južnoj pokrajini žive bolje i, za razliku od Kurtija, nikada svoju poziciju u dijalogu nije gradio tako što je nastupao sa željom da nekome bude loše.

- Produktivan nastavak dijaloga je, prema našem viđenju stvari, u opštem interesu, ali bojim se da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze - istakao je Petković.