Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv petorice osumnjičenih da su za novac krijumčarili kineske državljane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Tužilaštvo je saopštilo da su optužnicom obuhvaćena petorica osumnjičenih starosti između 27 do 70 godina, dok je brodsko-posavska policija ranije navela kako za krijumčarenje sumnjiče 70-godišnjeg državljanina BiH, 46-godišnjeg državljanina Slovenije, 37-godišnjeg državljanina Srbije te dvojicu hrvatskih državljana starosti 27 i 36 godina.

USKOK je precizirao kako optužnicom tereti optužene da su se od početka aprila do 10. maja ove godine povezali u zajedničko djelovanje sa više nepoznatih osoba iz BiH radi ilegalnog prebacivanja većeg broja kineskih državljana iz BiH u Hrvatsku, uz dogovorenu novčanu naknadu, prenosi Fena.

Prema USKOK-u, oni su se 10. maja, u vrijeme dogovoreno s osobama iz BiH, dovezli svaki zasebnim vozilom na obalu Save u blizini Slavonskog Broda te su osobe iz BiH čamcima van graničnog prelaza prebacile 14 kineskih državljana iz BiH u Hrvatsku.

Potom je 70-godišnjak u automobil preuzeo pet Kineza, a 46-godišnjak još četiri te su se uputili prema Zagrebu. Pritom su im 36-godišnjak i 27-godišnjak u drugim vozilima bili prethodnica i pratnja radi izbjegavanja policijskih kontrola.

Po dolasku na naplatnu kućicu auto-puta, policajci su zaustavili vozila, dok je istovremeno 37-godišnjak automobilom došao u blizinu Save radi preuzimanja preostalih pet ilegalno prebačenih stranaca.

Međutim, do tog preuzimanja nije došlo jer su ga policajci zatekli na dogovorenom mjestu sa ilegalno prebačenim strancima. USKOK dodaje da je u optužnici predložio produženje istražnog zatvora protiv svih optuženih, javlja Hina.