20240712_082952.jpg (550 KB)

U prisustvu brojnih vjernika iz Hercegovine i Srbije, svetu arhijerejsku liturgiju služi vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom i sestrinstvom ovog manastira.

Služivši liturgiju otac Borislav Petić, sveštenik iz Beograda

kazao je da je ljubav najveća snaga koju možemo imati, da je prolazeći kroz ove krajeve, sve upućivalo na ljubav i pažnju, kako bi govorio vladika Atanasije.

"Sveti apostoli nisu postali sveti zato što su bili savršeni kao naš Isusus Hristos, već zato što su se ugledali na njega. Tako i mi treba da idemo uz Hrista i da budemo ispunjeni ljubavlju, da težimo tome da budemo kao naš Gospod", kazao je otac Petić.

Sveti vladika Nikolaj je u besjedi u Ohridskom prologu opisao Petra i Pavla kao jake ljude, koji su u sebi imali samo strah Božiji.

Provedite vrijeme svojega življenja sa strahom (I Pet. 1, 17)

Ovo su riječi velikog apostola Petra, riječi koje imaju dvojnu potvrdu: nebesno nadahnuće i sopstveno iskustvo. Po nebesnom nadahnuću prosti ribar Petar postao je učitelj naroda, stub vjere, silan čudotvorac. Po sopstvenom iskustvu on je saznao, da je sva njegova mudrost i sila od Boga, i da otuda treba imati u sebi strah Božji. Nikakav drugi strah nego strah Božji.

Lud se straši samo onda kada munja sevne i grom pukne, a mudar se straši od Boga svaki dan i svaki čas. Tvorac munje i groma strašniji je od obojega, a On se ne pojavljuje pred tobom s vremena na vreme, kao munja i grom, nego neprestano je pred tobom, i ne odmiče se od tebe. Zato nije dovoljno samo s vremena na vreme imati strah Božji, nego strahom Božjim treba disati. Strah Božji je ozon u zagušljivoj atmosferi duše naše. Taj ozon donosi čistotu, i lakoću, i blagouhani miris, zdravlje. Dok god se nije utvrdio u strahu Božjem, Petar je bio samo Petar a ne apostol, i junak, i učitelj naroda, i čudotvorac.

Liturgiji prisustvuje i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, biće upriličena i trpeza ljubavi, a danas se završava i 12-dnevni post, jedan od najkraćih Petrpopavlovskih postova.

20240712_083003.jpg (634 KB)