Luka Petrović - Foto: Screenshot
Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da ERS ima najbolju poziciju u regionu sa ugovorenim projektima vrijednosti 800 miliona KM, što će biti dodatni podsticaj i Republici Srpskoj.

Petrović je rekao da je energetika najbolja šansa za budućnost Srpske, koja ima velike potencijale i kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, posebno u hidroenergetici i solarnim elektranama i vjetroparkovima.

On je istakao da je pet ugovorenih projekata - hidroelektrane Dabar, Bistrica tri, Buk Bijela, vjetropark "Hrgud" i solarna elektrana Trebinje - ukupne snage 430 megavata, što je ukupno 30 odsto postojećeg energetskog potencijala koji Srpska koristi.

- Ovih pet projekata je vrijednosti oko 800 miliona evra i prihoda 1.100 gigavatčasova dodatnih električne energije u Republici Srpskoj, čija je vrijednost danas oko 500 miliona KM i to će biti novi prihodi u ERS-u kada ti projekti budu završeni - rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da će tih 500 miliona KM biti raspoloživo i za budžet Republike Srpske, ali i za investicije u ostale potecijale, kao što su solar i voda.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što su sva preduzeća u sistemu ERS-a prošle godine poslovala pozitivno i da je ukupan poslovni dobitak 80 miliona KM neto.

- Bili smo dobri domaćini i ima prostora i za dodatne uštede, ali i izdataka zbog povećanih cijena radne snage i energenata. Sredstva možemo izdvojiti za sve remonte i redovno održavanje proizvodnje jer imamo i povećane cijene koje izvozimo - rekao je Petrović.

On kaže da jedino zabrinjava hidrologija, jer nije bilo padavina u ovoj godini, dodajući da od jedne dobre kiše može biti ostvaren višak i od 100 miliona evra.

Govoreći o nedavno završenom energetskom samitu u Trebinju, Petrović je rekao da je prezadovoljan organizacijom i da je za tri dana bilo registrovano 711 učesnika, te održano deset panela iz različitih oblasti energetike.

- Osnovi zaključak samita je da je neophodno da donosioci odluka i oni koji ih sprovode moraju da pristupe izmjenama strategija i planova razvoja. To znači da se moramo prilagođavati situaciji po pitanju energenata, a jedno je sigurno da opstanak termoelektrana ne zavisi samo od ugljen-dioksida već i od zaliha uglja i da se pribjegava izgradnji obnovljivih izvora - rekao je Petrović.