Grad Trebinje prepoznaje potrebe starijeg stanovništva i nastoji da im pružanjem različitih vidova pomoći omogući zdraviji i lagodniji život, rekao je danas u Trebinju gradonačelnik Luka Petrović, prilikom obilježavanja 10 godina rada Dnevnog centra koji djeluje pri Centru za socijalni rad.



Petrović je istakao da Gradska uprava nikada nije odbila nijedan zahtjev za pružanje pomoći, naglašavajući da će tako činiti i ubuduće, jer gradska vlast i služi da bi prepoznala potrebe ove kategorije stanovništva.
Navodeći da su vrlo važni druženje i komunikacija među starim licima, Petrović je rekao da su u toku pregovori sa opštinom Višegrad i "Hidroelektranama na Drini" o razmjeni penzionera, odnosno o tome da na nekoliko dana ovdašnji penzioneri idu u "Vilinu vlas", a višegradski dođu u Trebinje.



"Nastojaćemo da organizujemo i druge izlete, da bi naši stariji građani bili što zadovoljniji i da znaju da neko brine o njima", rekao je Petrović, pozdravljajući okupljene na svečanosti.
Menadžer za socijalne usluge u Centru za socijalni rad Željka Varaga rekla je da je osnovni cilj Dnevnog centra poboljšanje kvaliteta života starih osoba, napominjući da je on ostvaren i da se osnivanje centra u potpunosti pokazalo kao opravdano.
"Dnevno zbrinjavanje starih osoba odvija se u partnerstvu Centra i Kola srpskih sestara. Osnovna djelatnost Dnevnog centra je dnevni boravak u okviru kojeg se odvijaju radnookupacione aktivnosti prema željama korisnika, psihosocijalna podrška starim osobama, zdravstveno prosvjećivanje, kreativne aktivnosti, kao i pojedinačni i grupni rad sa korisnicima", navela je Varaga.
Ona je podsjetila da je na početku otvaranja Centra usluge koristilo 20 korisnika, da bi u prošloj godini usluge svakodnevno u prosjeku koristilo 30 starih osoba, uglavnom žena.

Svečanosti obilježavanja deset godina rada Dnevnog centra prisustvovala je i Sonja Popov koja svih tih godina dolazi u centar gdje se druži i, kaže, provodi najljepše trenutke.
"Oduševljena sam prvenstveno ljubaznošću radnika Centra za socijalni rad, kao i Dnevnog centra koji vodi računa o nama kao o članovima svoje porodice", rekla je Popov i dodala da su im redovno omogućeni i zdravstveni pregledi.
Ona je istakla da joj se posebno sviđa što imaju razne radionice, proslave, obilježavanja značajnih datuma, te napomenula da uvijek dobiju i prigodne poklone za rođendane i 8. mart.
SRNA