216104.jpg (144 KB)

Na Samitu energetike u Trebinju ove godine posebno će biti apostrofirane teme dekarbonizacije i tranzicije u energetici, te restrukturiranja i reorganizacije elektronergetskih sistema u regionu, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović je rekao da je Samit energetike Trebinje, koji će od 22. do 24. okupiti 460 učesnika, važan za Republiku Srpsku i region i da je našao svoje mjesto u struci, nauci, poslovnoj zajednici, ekonomskim i privrednim krugovima.

- Ove godine Samit će okupiti rekordan broj eminentnih učesnika. Samit je postao međunarodni sajam, na koji će doći investitori iz više zemalja, onih koje ulažu u Republiku Srpsku, Federaciju BiH i region. I svi zajedno obradićemo devet značajnih tema - rekao je Petrović.

Dodao je da će jedna od tema biti i smart tehnologije koje su počele da osvajaju energetske tokove i sisteme.

- Svjesni smo da moramo da otvorimo tu temu sa važnim, eminentnim stručnjacima iz tih oblasti koji će svakako animirati donosioce odluka, prvenstveno u energetskom sektoru, ali i na nivou vlada i zakonodavnih tijela mijenjati neophodnu legislativu, kako bi se došlo do primjene novih tehnologija koje već postoje u Evropi - rekao je Petrović za Srnu.

Naglasio je da oduševljava to da svake godine Samit ima sve više značajnih stručnjaka iz oblasti energetike i da misli da će ovaj samit definitivno potvrditi da je ova tema veoma važna.

- Ispostavilo se da se ova energetska kriza koja je izazvana u 2022. i 2023. godine prožima na našem Samitu i da će tu biti elaborirani mogući akcioni planovi i aktivnosti koje je neophodno sprovesti da energetska kriza ne ostavi duboke tragove u elektroenergetskim sistemima - rekao je Petrović.

Dodao je da je vidljivo da su mnoge elektroprivrede finansijski iscrpljene, jer su svoja sredstva morali da usmjere u nabavke skupih energenata i drugih proizvoda, opreme koja ima mnogo veće cijene nego prije energetske krize.

Petrović je naveo da energetska kriza može uspješno da prođe ako se tranzicija brzo izvršava i da je zato važno da Samit energetike ne bude samo samit struke i nauke, već i ekonomskih komunikacija, spojeva.

- To će doprinijeti tješnjoj saradnji između privrede, ekonomskih institucija, nauke, stručnih institucija, a poseban apostrof dajemo na saradnju sa privatnim sektorom, jer privatni sektor u regionu mora da ojača da bi mogao da učestvuje u izgradnji energetskih objekata bilo koje vrste, u suprotnom nećemo moći da izvršavamo obaveze, već ćemo zakupljivati druge firme - rekao je Petrović.

Istakao je da je Samit energetike važan za Republiku Srpsku, ali i region, te smatra da su ispunili svoju misiju.

Samit energetike biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana".