Luka Petrović

Srpska će nastojati da izgradi što više obnovljivih izvora energije i to neće raditi samo zbog energetske tranzicije, već i da bi domaća privreda bila konkurentna na tržištu, poručio je ovo generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

On je ukazao na ogroman pritisak iz EU za gašenje termoelektrana i putem određnih briselskih propisa, prema kojim je Republika Srpska u obavezi da do 2050. godine prestane sa proizvodnjom električne energije iz uglja.

Za Republiku Srpsku, istakao je Petrović, najvažnije pitanje je šta će se poslije programa energetske tranzicije desiti sa radnicima iz regija koje gravitiraju termoelektranama Gacko i Ugljevik.

Prema njegovim riječima, Srpska trenutno ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, ali da postoji veliki pritisak EU za liberalizaciju tržišta, te ukazao i na ogrome tranzicije u energiji u odnosu na period od prije 20 godina.

-Sada imamo situaciju da je noćna energija dvostruko skuplja u Evropi, a da je dnevna u negativnom, što je rezultat izgradnje obnovljivih izvora energije. Moramo raditi na jačanju privrede i privlačenje investicija na način da im damo povoljniju cijenu električne energije – naveo je Petrović i dodao da je energija iz termoelektrana ugrožena jer nema kredita, kao ni rezervnih dijelova, pa će proizvodna cijena biti veoma visoka.