Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, pokrenuo je inicijativu o formiranju radne grupe, koja će raditi na analizi i akcionom planu, kao i održavanju kulture sjećanja na žrtve hercegovačkih jama
, istakao je za Herceg televiziju, potpredsjednik SNSD-a, Luka Petrović.

,,U tu radnu grupu ući će svi školovani istoričari, koji se bavi istorijom našem kraja, kako bi dali svoje mišljenje i napravili akcioni plan, kojim će hercegovačke jame ostati trajno zapamćenje u našem narodu’’ objasnio je Petrović.

Luka Petrović je podsjetio da je za Vidovdan 2021. godine obilježeno 80 godina hercegovačkih jama sa prigodnim filmom autora Nebojše Kolaka i tada je dogovoreno da se pravi jedan muzej, na prvoj jami u Hercegovini, a to je Korička jama.

,,Od tog projekta se nije odustalo. Uradili smo idejno rješenje i vjerujem da će ova struktura stručnih ljudi iz Hercegovine ali i iz Trebinja dati značaj hercegovačkim jamama’’ rekao je Petrović.

On je naglasio da je danas mnogo žive djece, kojima su roditelji ili ostali članovi porodice, završili u jamama, a niko ne priča o tome.

,,Sada želimo da sve to stavimo u jednu knjigu, jednu monografiju, kako bi to ostalo trajno u muzeju i u arhivi, te da se sva djeca i u školama upoznaju sa tim lokalitetima, ko su nam bili naprijatelji i ko je osuđen od svih tih zločinaca i koje su nevine žrtve ubijane’’ rekao je Petrović.

Prema riječima Luke Petrovića, cilj je da se napravi ozbiljno udruženje njegovanja sjećanja na nevine žrtve, te da sva ova stradanja trajno ostanu u kulturi pamćenja našem naroda.

Opširnije u videu...