Solarni paneli (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL) -
Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je Srni da će sutra biti objavljen javni poziv za učešće domaćinstava u sistemu prozjumera, odnosno za ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava.

Petrović je rekao da će "Elektroprivreda Republike Srpske" sa sistemom prozjumera, koji će činiti oko osam odsto potrošača u Republici, biti jedinstven u regionu sa čime će obezbijediti dodatnih 280 gigavatčasova električne energije za Srpsku.

On je naveo da je ukupna proizvodnja električne energije "Elektroprivrede Srpske" godišnje oko 5.600 gigavatčasova električne energije godišnje, što znači da će sa ovim programom obezbijediti dodatnih pet procenata.

Petrović je dodao da će sa projektima koji su u izgradnji, kao što su hidroelektrana "Bistrica", hidroelektrana "Dabar", vjetropark "Hrgud", solarna elektrana "Trebinje jedan" i hidroelektrana "Buk bijela", kada se stave na mrežu obezbijediti dodatnih 25 procenata električne energije u sistemu.

- Sa sistemom prozjumera i projektima koji su u toku obezbijedićemo dodatnu trećinu postojeće količine električne energije u Republici Srpskoj. Ostvariće se značajni prihodi, sa ovih pet projekata i programom energetske održivosti domaćinstava i privrede dodatni prihodi će biti oko 750 miliona KM - rekao je Petrović.

Kriterijumi za ugradnju solarnih panela u domaćinstva

Kad je riječ o programu energetske održivosti za domaćinstva i privredu, Petrović je rekao da je "Elektroprivreda Srpske" odlučila da obrati pažnju na kategorije koje imaju manje prihode u domaćinstvima.

- Osnovni kriterijum za sistem prozjumera koji `Elektroprivreda Srpske` treba da sprovede za građane su prosječna primanja po članu domaćinstva na osnovu kojih će dobiti 70 bodova, drugi kriterijum koji nosi 20 bodova jeste prosječna potrošnja električne energije u proteklih 12 mjeseci, što je veća imaće i više bodova i preostalih 10 bodova dobijaju nosioci brojila koji su ili nezaposleni ili penzioneri sa penzijom manjom od prosječne penzije - rekao je Petrović.

On je naveo da će građani morati da prilože dokumentaciju - uvjerenje o kućnoj zajednici, prosječna primanja po članu domaćinstva, za one članove porodice koji su nezaposleni potvrdu od Zavoda za zapošljavanje, te dodaje da će se sve unijeti u aplikaciju koja se popunjava prilikom dolaska građanina na šalter javnog snabdijevanja u 45 opština Republike Srpske.

Petrović je rekao da će građani na licu mjesta dobiti informaciju koliki broj bodova su dobili na osnovu njihove dokumentacije.

Do oktobra konačan spisak 50.000 korisnika

- Nakon provjere tačnosti podataka, moći ćemo krajem septembra, početkom oktobra da definišemo konačan spisak 50.000 korisnika o snabdijevanju u Srpskoj - rekao je Petrović.

On je naglasio da objekat na koji se postavlja fotonaponsko postrojenje treba da ima građevinsku dozvolu, da ima saglasnost suvlasnika u slučaju da je više porodica u domaćinstvu, i potrebno je da se opredijele za jedno brojilo.

- Riječ je o postrojenjima koja će imati fotonaponske ćelije, konstrukciju na kojoj se to drži, te kablovski priključak kompletnog postrojenja do invertera, i od invertera gdje se jednosmjerna struja pretvara u naizmjeničnu ide kabal do brojila koje će biti dvosmjerno. Ono će istovremeno mjeriti šta se uzima iz mreže, a šta se šalje u mrežu - rekao je Petrović.

On je naveo da će sve će biti praćeno računarskim sistemom na kome će se imati pregled proizvodnje i potrošnje onlajn.

- Ovo je jedan od najmodernijih sistema prozjumera, građanima će omogućiti povećanje kapaciteta panela i proizvodnje električne energije do 20 procenata od postojeće godišnje potrošnje, a to znači da će imati mogućnost priključenja novih električnih uređaja ili veću potrošnju električne energije sa svojih krovova - rekao je Petrović.

On je naglasio da su benefiti od ovog programa ti što građani u narednih 25 godina neće plaćati račune za električnu energiju, ali će deset godina otplaćivati tu elektranu, kada će ona postati njihovo vlasništvo.

- Ta elektrana će građane koštati koliko ga je koštao dosadašnji godišnji račun umanjen za 10 procenata. Eventualna povećanja cijene električne energije se neće odnositi na onoga ko zaključi ugovor - rekao je Petrović.

On je apelovao na građane koji imaju manji prosjek primanja da se prijave za program jer mogu imati ogromne benefite.

- Građani će platiti maksimalno do 60 procenata vrijednosti postrojenja, a ostatak će finansirati Elektroprivreda Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost - kaže Petrović.

On je rekao da je "Elektroprivreda Srpske" preuzela na sebe i održavanje tih postrojenja u periodu od 10 godina dok građanin ne otplati postrojenje, a vijek trajanja postrojenja je 25 godina.

- Na ovaj način doći ćemo do viškova električne energije u sistemu, što ćemo unovčiti, a Elektroprivreda Srpske će imati korist od toga. Mi ćemo taj naš višak uložiti u subvencionisanje niske cijene ovih postrojenja. Za one građane koji ne budu kvalifikovani za program, postoji mogućnost da mogu da apliciraju putem banaka da dođu do kreditnih sredstava da izaberu izvođača i da imaju sistem prozjumera - rekao je Petrović.