Dva sjajna pjesnika, biografija vrijednih pažnje, Vera Horvat i Risto Vasilevski noć Velike Gospojine uljepšali su svojim stihovima koje su nadahnuto kazivali brojnoj publici na platou ispred Kulturnog centra Trebinje.



“Kao mlad pjesnik dolazio sam na Trebinjske večeri poezije,a sada kao star čovjek u Trebinju govorim vam svoju poeziju”, rekao je Vasilevski.
Risto Vasilevski je član Makedonske akademije nauka i umjetnosti i Akademije Slovenskih književnosti u Varni. Osnivač je Međunarodnog fesivala “Smederevska pesnička jesen”, direktor i glavni urednik renomirane izdavačke kuće “Arka” i urednik u časopisu Mons Aureus. Laureat je preko pedeset domaćih i svjetskih nagrada i priznanja.
Ovaj veliki pjesnik trebinjskoj publici kaziovao je svoju još neobjavljenu poeziju.
Risto Vasilevski po riječima Vere Horvat .”Piše i razmišlja, diše i sanja na dva jezika – makedonskom i srpskom. Na njima piše poeziju, eseje a u novije vreme i posebnu književnu formu – filozofeme, koje svojom formom i sadržajem izmiču strogom žanrovskom određenju”.
Vera Horvat, esejista, pjesnik i književni prevodilac sa pet svjetskih jezika po prvi put boravi u Trebinju i kako reče “U gradu Dučića teško je ne biti pesnik”.
Vera Horvat je član Slovenske akademije književnosti i umjetnosti u Varni, dobitnik je više nacionalnih i inostranih priznanja i nagrada za poeziju i prevodilaštvo.
Vera Horvat i Risto Vasilevski, na kraju poetske večeri darovali su svoje knjige Narodnoj biblioteci u Trebinju . Ovaj gest publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom a u ime biblioteke poklon je primila direktorica Milosava Supić Vuković.
Pjesničko veče Vere Horvat i Rista Vasilevskog organizovao je Kulturni centar Trebinje.
KC Trebinje