Saznajemo da sanacija HE “Dubrovnik“ ne počinje zbog ličnog interesa pojedinaca koji pripadaju „svijetu“ energetske zajednice.

he dubrovnik plat.jpg

Manje od mjesec dana je od godišnjice od požara u HE “Dubrovnik“ u Platu. Za skoro 12 mjeseci niti jedan korak nije učinjen na sanaciji ovog hidroenergetskog objekta. Nadležni sa hrvatske strane isticali su da primarna oprema hidroelektrane nije oštećena u požaru. 

Postojale su najave da će do sredine 2020. jedan od dva agregata u HE ”Dubrovnik” biti na mreži. Od toga nema ništa, jer radovi nisu ni počeli.

Pisali smo već o ovoj temi i iznosili nova saznanja.

Ovoga puta uspjeli smo da razgovaramo sa jednim od zaposlenih u Hrvatskoj elektroprivredi koji je želio da ostane anoniman. Naš sagovornik kaže da su se pojedinci u HEP-u, a nije isključeno i u vrhu hrvatske vlasti, dobro okoristili od ove situacije.

Prema njegovim tvrdnjama, neko je dobro novčano “podmazao” pojedince u ovom preduzeću da ne čine ništa na sanaciji oštećene i onesposobljene hidroelektrane. U svemu su, kaže naš sagovornik, u pitanju interesi pojedinaca koji na ovaj način mogu da ponude svoj proizvod, električnu energiju,  po višim cijenama. Imena, za sada, nije želio da iznosi, mada, kako reče- i na to će doći red.

Konsultovali smo i stručnjake iz ove oblasti koji su nedvosmisleni- sanacija HE ”Dubrovnik” mogla je da bude okončana za mjesec dana, a najdalje do proljeća.

Jasno  je, kategorični su, da sanacija nije ni počela, jer neko ne želi da se HE ”Dubrovnik” vrati na mrežu.

Gubici HEP-a su oko 70 miliona maraka. Ogroman novac koji se mogao upotrijebiti da se porodicama radnika poginulih radnika HE ”Dubrovnik” pomogne, ali i da se pokrenu neki projekti koji će zadržati mlade u Hrvatskoj. Ali, ipak su, čini se, lični interesi stavljeni iznad interesa naroda Hrvatske i ove države.

U svemu ovome ogromnu štetu ima i preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” koje je u gubitku oko 40 miliona maraca. U problemu su i stanovnici Trebinja, ali i Bileće. Realizacija brojnih započetih projekata je ugrožena zbog ovakve situacije.

Ukoliko pojedinci zbog ličnih interesa minimiziraju kolektivne interese i interese, u ovom slučaju, dva grada, dvije države, i njihovog naroda onda su očito u pitanju “veliki moćnici” koji su , sudeći prema situaciji , spremni da “gaze” po svima i svemu što na bilo koji način dotiče njihovu “imperiju”.A, oni koji takvu “moć” imaju ne znaju za granice, niti im je bitan sopstveni narod, nacija, država.

Na ovu temu ne oglašavaju se nadležni u HEP-u, ali ni hrvatski zvaničnici. Nekad i ćutnja ponešto “kaže”…

Možda se nekad ovo “kolo rasplete” i objelodani ko je, kakvu i koliku korist imao od ove situacije koja šteti i Dubrovniku i Trebinju, njihovim stanovnicima, kao i nadležnim preduzećima.

Optimistično ćemo vjerovati da će se to desiti, kao i da će krivci odgovarati i nadoknaditi ogromne štete koje su svojim potezima nanijeli.