Plastične boce idu u automobilske gume

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja guma koje je proveo “Continental” pokazali su da se vlakna sekundarnih sirovina ponašaju jednako dobro kao i do sada korištena vlakna.

“Continental” će omogućiti upotrebu prerađenog poliestera dobijenog iz recikliranih plastičnih boca u proizvodnji guma od sljedeće gume. Nova poliesterska komponenta dobijaće se iz boca od polietilen tereftalata (PET) mehaničkim postupkom i koristit će se u proizvodnji guma. Ovaj spoj može u potpunosti zamijeniti konvencionalni poliester. Zajedno sa svojim partnerom za saradnju i dobavljačem OTIZ-om, stručnjakom za vlakna i proizvođačem tekstila, proizvođač premium guma razvio je posebnu tehnologiju za recikliranje PET boca s minimalnim korištenjem hemijskih procesa. Tokom takozvanog recikliranja, boca postaje PET materijal visokih performansi.

“Već 2022. godine moći ćemo koristiti materijal dobijen iz recikliranih PET boca u proizvodnji guma. U našem inovativnom procesu recikliranja, vlakna se odvajaju od recikliranog PET -a bez prethodnog razbijanja materijala na njegove komponente”, kaže dr Andreas Topp, odgovoran za materijale, razvoj procesa i industrijalizaciju u “Continentalu”.

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja guma koje je proveo “Continental” pokazali su da se vlakna sekundarnih sirovina ponašaju jednako dobro kao i do sada korištena vlakna.

Konvencionalni PET, dobiven hemijeskim procesima, dugo se koristio kao materijal u konstrukciji automobilskih guma jer zadržava svoj oblik čak i pri visokim opterećenjima i temperaturama te na taj način osigurava sigurnost pri svim brzinama vožnje. Korištenje recikliranog PET-a čuva vrijedne resurse u konstrukciji guma. Konvencionalna guma za osobna vozila sastoji se od 400 grama poliesterskog materijala. To znači da se više od 60 recikliranih PET boca u budućnosti može koristiti za kompletan set guma za vozila, piše Revijahak.hr.