Berkovići se suočavaju sa nedostatkom ljekara. Trenutno, na dvije i po hiljade registrovanih pacijenata, u Domu zdravlja i pored besplatnog smještaja i plate oko 3.000 maraka, radi samo jedan stalno zaposlen doktor.

U Berkovićima je mahom starija populacije. Zbog toga su im neophodna bar dva stalno zaposlena ljekara.

Mladi ljekar iz Podgorice u potrazi za stalnim zaposlenjem, nakon završenog medicinskog fakulteta, nije čekao posao u Kliničkom centru Crne Gore. Zaposlenje je pronašao u trebinjskoj bolnici, a zatim na ispomoć došao u Berkoviće. Male sredine, iako nisu izazov i nešto o čemu sanjaju mladi ljekari ipak imaju i prednosti.

– Uslovi su veoma dobri. Iznenadio sam se da postoji i dijagnostika labaratorijska i RTG u ovako malom mjestu. Pacijenti su stariji i hronični bolesnici i potreba za ljekarima je zaista velika – kaže Aleksandar Brnović, klinički ljekar.

U berkovićkom domu zdrvalja zaposleno je 15 radnika. Gorući problem je ipak nedostatak ljekara. Potreba za ljekarima je još veće jer je u ovoj opštini u toku veliko gradilište. Gradi se Hidro elektrana Dabar , pa se očekuje velki broj kineskih državljana, i povećana potreba za zdravstvenim uslugama.

– Velika je potreba. Trebaju nama trebaju čak i tri doktora da budu stalno zaposlena. Bez pomoći Ministarstva zdravlja mislimo da je teško, trajno rješiti ovaj problem – rekao je Goran Ćupina direktor Doma zdrvalja “dr Milenko Muratović”.

Da bi zadržali ljekare i privukli nove da dođu, udruženim snagama Dom zdravlja i Opština pokušavaju da ponude rješenje.

– Odlučili smo se da uradimo što je do nas, a to je da obezbjedimo bolje uslove ljekarima u Berkovićima nego što su ti uslovi negdje drugo, tako da će uz besplatno stanovanje , stimulaciju iz budžeta , tako da ljekar koji bude zaposlen imaće oko 3.000 maraka platu – naveo je Nenad Abramović načelnik opštine.

Dom zdravlja u Berkovićima zahvaljujući resornom ministarstvu i opštini u prethodnom periodu je renoviran. Projektom energetske efikasnosti riješen je problem grijanja, donacijom Vlade Republike Srpske nabavljeno je novo sanitetsko vozilo. Odnedavno je u funkciji i nova oprema za laboratoriju, te se veliki broj analiza može raditi u Domu zdrvalja.