Biljana Plavšić  (Foto:insajder.in) -
Prijedlog Šefika Džaferovića upućen Kristijanu Šmitu da smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je gaženje međunarodnog prava - rekla je za medije u Srbiji nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

- Kad bi tako bilo u drugim zemljama, ovako kao što je kod nas, mislim da bi onda u nastavni program pravnog fakulteta umjesto međunarodnog prava trebalo uvesti predmet međunarodna sila. To je samo manifestacija međunarodne sile - navodi Plavšićeva.

Ona smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ne bi mogao da iznese pomenuti zahtjev da nema podršku dijela Zapada.

- Interesuje me kakva će biti reakcija Kristijana Šmita na ovo, kao i povodom skandalozne stvari koju je napravio Valentin Incko svojim odlaskom i nametnutim zakonom o negiranju genocida. No, da li će iz toga Šmit izvući neku pouku, vidjećemo, ipak je i on samo eksponat jedne politike - kaže ona.

Ona ističe da joj je žao zbog svega što se dešava u BiH i da su Republika Srpska i Federacija BiH po Dejtonu mogle odlično da funkcionišu.