Proteklog vikenda na Gradskom olimpiskom bazenu (GOB-u) u Banja Luci u organizaciji PK Olimp održan je deseti , jubilarni , MPM „Banja Luka Open 2017“.


Ovogodišnji miting, BLO 2017, je u zvaničnom kalendaru FINA i LEN. Miting je ujedno i kvalifikacijsko takmičenje za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i za naredne Olimpijske igre mladih koje će biti održano u Buenos Aiersu 2018.

Takmičenje je održano u četiri starosne kategorije sa kvalifikacijama i finalima. U jutarnjem dijelu plivale su se kvalifikacije za ulazak u A i B finale (A je otvorena kategorija, dok su B finala u kategoriji M1 i mlađi, kao i kod žena W1 i mlađe).

Na najkvalitetnijem plivačkom takmičenju u okruženju ove godine , učestvovalo je oko 350 plivača iz 8. država i 37. klubova, kao i seniorska reprezentacija Srbije koja se sprema za svjetsko prvenstvo u Budimpešti. Plivači su došli iz 16. klubova iz Srbije , po sedam klubova iz Slovenije i Bosne i Hercegovine , dva kluba iz Italije i po jedan klub iz Kanade , Latvije, Hrvatske i Makedonije.

Pored vrhunskih plivača i organizacije ono što izdvaja ovo takmičenje od drugih jeste da su finalne trke u subotu prvi put u istoriji BiH plivanja direktno prenošene na državnoj televiziji RTRS.

U Banja Luci na MPM „Banja Luka Open 2017“ učestvovalo je osam plivača KVS „Leotar“,. Trebinjski klub predstavljali su Teodora Drapić (2007), Helena Lakić (2005) , Teodora Kraljević (2005) , Lara Crnogorac (2005), Uroš Kundačina (2000) , Marija Ninković (2000) , Anastasija Radmilović (2000) i Zoran Vujičić (1981). Iako su imali izrazito jaku konkurenciju plivači KVS „Leotar“ potvrdili su svoj kvalitet i na takmičenju u Banja Luci.


Od plivača KVS „Leotar“, na MPM „Banja Luka Open 2017“, najuspješniji je bio Zoran Vujičić , koji je u seniorskoj kategoriji u finalu discipline 200m delfin ,sa rezultatom 2:18,43 ,osvojio treće mjesto i bronzanu medalju. Zoran se pored osvojene medalje na 200m delfin plasirao i u seniorsko finale na 100m delfin. Pored Zoranovih plasmana u A finale , na ovom eminentnom takmičenju, naši mladi plivači uspjeli su da se plasiraju u B finale i to Helena Lakić u disciplino 50m prsno sa rezultatom 42,07 , Uroš Kundačino je otplivao odličan rezultat , takođe, na 50m prsno 38,51, popravio svoj lični rekord sa 1,5 sekundi, i bio prva izmjena za B Finale. I ostali plivači KVS Leotar u Banja Luci su ostvarili veoma dobre rezultate. Na svom prvom takmičenju Lara Crnogorac je u disciplini 50m slobodbo isplivala , odličnih, 44,29 , takođe svoje rekorde su ostvarili Teodora Drapić u disciplini 100m prsno 2:04,38 , kao i Teodora Kraljević u disciplini 100m slobodno 1:22,36. Marija Ninković , u disciplini , 50m prsno bila je na domak B finala.


Naši plivači su nas stvarno oduševili sa rezultatima na ovokao jakom takmičenju gde su na djelu mogli viditi svoje idole, kao što su, Velimir Stjepanović , Evropski prvak na 200m i 400m slobodno , Ivan Lenđer , Čaba Silađi. Nama sada predstoji da se za kratko vrijeme što je moguće bolje spremimo za prvenstvo Republike Srpske koje je na programu 10.-11. Juna. – ističe Veljko Piljević , trener KVS Leotar.