Vinarija „Vukoje 1982“ priredila je danas svečanost u obnovljenim „Carskim vinogradima“ u Ušću kod Trebinja, povodom berbe žilavke u 2017. godini.


Prema riječima Radovana Vukoja, direktora vinarije, ovo je 123. berba grožđa od kada su prvi čokoti zasađeni na ovom području.
„Ovo je najznačajniji vinogradarski lokalitet u našoj zemlji, jedini koji nosi oznaku ‘gran pri’. To znači ima najbolji položaj. Najbolji za žilavku – sa ovih Carskih vinograda je dolazila, još za vrijeme austrougarske uprave, najbolja žilavka. Ova žilavka je od 2006. godine i na svjetskoj vinskoj karti u Bordou, kao jedino vino iz BiH. Upravo od ove sorte proizvodimo naše najekskluzivnije vino, koje se radi od prebrane berbe“, priča Radovan Vukoje.
Vukoje najavljuje i investicije u novu opremu za destilovanje rakije, koja će, kako ističe, biti najmodernija u regionu.
„To će nas sigurno izdvojiti ponovo po kvalitetu jer je oprema iz Njemačke jedna od najpoznatijih za destilate uopšte. Takođe, mi smo prije pet godina krenuli i sa proizvodnjom konjaka pa očekujemo da će i on pokazati kvalitet za dvije, tri godine, i biti u rangu sa najboljim francuskim“, kazao je Vukoje.
On je dodao da „Podrumi Vukoje“ uspješno razvijaju i maslinarstvo, gdje ih ove godine očekuje druga berba na zasadima sa pet italijanskih sorti, a u toku je i izgradnja objekta za destilovanje.
Podrumi „Vukoje 1982“ su prije nedjelju dana na najprestižnijem svjetskom vinskom takmičenju „AVC“ dobili zlatnu medalju za svoju crvenu selekciju vina.
Radio Trebinje