Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske počelo je sa isplatom podsticaja za povećanje plata radnika za one privredne subjekte koji su podnijeli zahtjeve za četvrti obračunski period, januar-jun 2021. godine, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Ministarstvo privrede i preduzetništva, u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske, sprovodi proceduru dodjele podsticaja koja podrazumijeva njihovu obradu od strane ministarstva, automatsku provjeru i obračun iznosa sredstava od strane Poreske uprave, te donošenje pojedinačnih rješenja i isplatu podsticaja privrednim subjektima.

Za podsticaje koji se isplaćuju za četvrti obračunski period putem aplikacije e-podsticaj prijavilo se ukupno 543 privrednih subjekata, od čega je 521 dostavilo odštampan i potpisan zahtjev, dok 22 privredna subjekta nije dostavilo odštampan i potpisan zahtjev, te se isti smatraju nepodnesenim, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, za prva tri obračunska perioda, od jula 2019. godine do decembra 2020. godine dodijeljen je podsticaj u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM za 711 različitih privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština Srpske.

Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz oblasti prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM i to za 209 privrednih subjekata, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Na ovaj način Vlada Srpske je podržala povećanje plata za oko 13.000 radnika u prvom obračunskom periodu, za oko 18.000 radnika u drugom obračunskom periodu i za oko 14.000 radnika za treći obračunski period, navodi se u saopštenju.

Cilj uvođenja ove mjere je smanjenje sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata, poboljšanje položaja radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove.

Dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja za povećanje plata radnika ukazuje na pozitivna kretanja i pokazuje da su dodijeljena sredstva podsticaja postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate.