DSC09853.JPG (316 KB)

Povodom realizacije projekta „Osnaživanje lokalnih kapaciteta za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju“, koji provodi Razvojna agencija Grada Trebinja, a u partnerstvu sa Gradom Trebinjem i Agrarnim fondom, danas je održana konferencija za novinare.

Cilj projekta je doprinos jačanju poljoprivredne proizvodnje kroz kreiranje pristupačnijih uslova za male poljoprivredne proizvođače.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Razvojnom bankom koja već četvrti put prepoznaje važnost projekata za Trebinje i Hercegovinu, ali i istakao zahvalnost Vladi RS koja izdvaja značajna sredstva kako bi bili podržani ovi projekti.

„Konkretno, za sve što će se nabaviti ove godine u okviru ovog projekta, vrijednost je 133 hiljade maraka, učešće Grada Trebinja je 40 hiljada maraka a Investiociono-razvojne banke 93 hiljade. Što znači da je finansijski značajan projekat, ali će itekako značiti poslovanju Hercegovačke kući i van granica“, kazao je Ćurić

Bojan Benderać, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća je istakao da je Trebinje jedna od svega pet lokalnih zajednica kojoj su odobrena sredstva u veoma dobroj konkurenciji.

„Krajem aprila smo potpisali ugovor u Banjaluci, a ovo je četvrti u nizu projekat koji se realizuje kroz Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, a kroz poziv koji raspisuje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske. Planirali smo edukaciju za poljoprivredne proizvođače, minimalno jedan sastanak sa njima gdje bi definisali zajednički model saradnje u budućnosti, planiran je promotivni video, a između ostalog, od finansijski zahtjevnijih aktivnosti planirana je izgradnja objekta za potrebe Agrarnog fonda, nabavka poljoprivrednih mašina od kojih bi dio bio smješten u te prostorije radi potreba svih poljoprivrednih proizvođača a dio bi bio podijeljen putem javnog poziva. Takođe, važno je pomenuti taj segment održivosti svih ovih prethodnih inicijativa, pa se nadam da će rezultati biti isti“, kazao je Benderać.

Vesko Dutina, direktor Agrarnog fonda je istakao da je veliko zadovoljstvo sve ove godine učestvovati u projektima RB-a i sarađivati i sa Razvojnom agencijom i sa Gradskom upravom na projektima koji osnažuju razvoj poljoprivrede.

„Agrarni fond je partner u dijelu odabira korisnika i podjele opreme korisnicima. 2018. godine kada smo prvi put realizovali projekat smo nabavili 35 plastenika za poljoprivredne proizvođače sa ruralnih područja Trebinja, sljedeće godine je bio nastavak tog projekta koji je proglašen za jedan od najboljih projekata koji je finansirala RB, to je mali proizvođač, veliki agroresurs gdje smo nabavili kombi hladnjaču za potrebe Agrarnog fonda radi bolje dostupnosti prema poljoprivrednim proizvođačima, ali jedan veliki rasadnički plastenik koji smo postavili u naselju Otok na izlazu iz Trebinja, gdje se proizvodi rasad povrća i presadnice voća, pretežno smokve i nara. Samo taj plastenik je površine 300 m2 koji je savršeno opremljen“, podsjetio je Dutina na samo dio najvažnijih aktivnosti koje su realizovane kroz ove projekte u prethodnim godinama.

Ukupna vrijednost do sada realizovanih projekata u okviru ovog poziva, uključujući i projekat koji je odobren ove godine je oko 500 hiljada maraka