Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i v.d. direktora JP Putevi RS Davor Kostrešević ozvaničili su danas početak rehabilitacije puta Nevesinje-Mostar od entitetske granice do Nevesinje u dužini od 10,7 kilometara, a čija je vrijednost radova oko 3,3 miliona maraka.

Na početku radova na lokaciji Bakračuša prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović sa sardnicima, te predstavnici Konzorcijuma „HP Investing – Nevesinjeputevi“ koji izvodi radove.

Ministar Nedeljko Ćorić u izjavi novinarima izrazio je nadu da će u idućoj godini biti još investicija u putnu infrastrukturu na području Hercegovinine u skladu sa kapacitetima i mogućnostima Vlade Republike Srpske i Puteva Republike Srpske

”Uvijek se vrše procjene na osnovu protoka saobraćaja na putevima i na osnovu toga se prave planovi za narednu godinu. Mislim da je sljedeći projekat u Hercegovini dionica puta Ljubinje-Žegulja, nakon toga obilaznica oko Trebinja. I put od Nevesinja do Gacka se morati raditi”, kazao je Ćorić.

On je dodao da su mnogo veće potrebe stanovništva nego što su realne mogućnosti, te izrazio nadu da će stanovništvo imati dovoljno strpljenja.

V.d. direktora Puteva Republike Srpske Davor Kosešević, govoreći o projektu, rekao je da se radi o rehabilitaciji putne komunikacije do granice sa FBiH u dužini od oko 11 kilometara.

„Vrijednost ovoga projekta je oko 3,2 miliona maraka u obimu da se zadržava postojeći profil putne komunikacije, ali se uključuje i obnova kompletne i horizontalne i vertikalne signalizacije. Vršiće se i obnova odbojne ograde, periodično sa ivičnjacima, kompletna odvodnja i zaštita mrežama od erozije“, pojasnio je Kostrešević.

Naveo je da je rok završetka ostavljen fleksibilan, ali da se očekuje da radovi budu završeni za godinu dana.

Kada je u pitanju rehabilitacija ili rekonstrukcija ostalih puteva u Hercegovini Kostrešević je rekao da se u narednoj godini očekuju veći investicioni ciklus i da će se raditi shodno mogućnostima i potrebama.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je medijima da će ovaj projekat značiti mnogo za sve koji prolaze tim putem.

„Radi se o saobraćajnici koja je najfrekventnija u Hercegovini. Tuda svaki dan prolazi preko 1000 vozila. Naša kompletna privreda je uključena na ovu saobraćajnicu, a ona vodi i na budući autoput Vc koji ide kroz cijelu BiH. Ovo je značaj za našu privredu, trgovinu i građane koji žive u Nevesinju, a rade u Mostaru“, rekao je Avdalović.

Na početak radova, kako kaže, čekalo se dugo jer su procedure javnih nabavki nekada oduže.

„Konačno postoji saglasnost svih. Sve procedure su završene, novac je obezbjeđen i izvođači su odabrani. Sve je spremno i mislim da će biti jedna od najboljih kada se ovo završi“, rekao je Avdalović.