Pacijenti koje je danas, u okviru „Dana zdravlja“, besplatno pregledao stručni tim Doma zdravlja i „Sani optika“, u mjesnoj zajednici Centar u Trebinju većinom su imali neka oštećenja vida i sluha.


Prema riječima Aleksandra Markovića iz „Sani optika“, među pacijentima je bilo dosta onih koji idu na redovne preglede i vode računa o svom zdravlju, ali je bilo i onih koji su u tome nemarni.


„Utvrđeno je da neki pacijenti moraju da nose dioptriju, istu kao i prije ili čak neku drugu, te da ima dosta pacijenata kojima je neophodan slušni aparat. Ovaj dan smo iskoristili da bi, na neki način, promovisali zdravlje i provjerili sluh, vid i krvni pritisak pacijenata. Mislim da je to važno, ne samo zbog njihovog zdravlja već i stvaranja dobrih navika kako bi vodili računa o svom zdravlju“, naveo je Marković.


Dragan Govedarica, oficir u penziji i jedan od pacijenata koji je bio na ovom besplatnom pregledu, kaže da je najbitnije da se na vrijeme otkrije neki zdravstveni problem.


„Vid, sluh i krvni pritisak su vrlo bitne stvari. Evo, do sada sam na daljinu vidio odlično, a sada slabije vidim, rekli su mi da bi trebalo da nosim naočare na daljinu. Postoje i neki problemi sa uhom. Dali su mi uputstva šta bi trebalo da uradim. Dobro bi bilo da svi građani dođu na ove preglede i da provjere ove parametre. Imamo mogućnost da to uradimo besplatno i to je vrlo dobro. Da se otkrije uzrok i onda se može ići na dalje liječenje“, kaže Govedarica.


On, dodaje, vodi računa o svom zdravlju.


„Svaki čovjek ako ne vodi računa o svom zdravlju, ne može da vodi računa ni o drugim stvarima. Zdravlje je na prvom mjestu . Ljudi, obično, ne cijene zdravlje. Treba čuvati zdravlje, jer kada čovjek oboli onda mora uzimati lijekove, a to je sve skupo. Misle da je spas u lijekovima, a kada se čovjek razboli nikada više ne može biti onaj stari“, ističe Govedarica.


Besplatni pregledi u okviru „Dana zdravlja“, koje je organizovao Grad Trebinje u saradnji sa Domom zdravlja i „Sani optikom“, biće u svim većim trebinjskim mjesnim zajednicama i trajaće do 12. aprila.


Izvor Radio Trebinje